Варна върху гравюра на Жан Бест и Лоран Отелин от времето на Кримската война

Varna, vue prise de la rade. // LʼIllustration, Journal Universel, No. 584, Vol. XXIII, 6 Mai 1854, p. 284.

През април и май 1854 г. (в началото на Кримската война, 1853-1856 г.), френските войски дебаркират от Алжир и Марсилия в Галиполи, а английските – в Скутари (Константинопол / Истанбул). Според плановете на съюзническото командване, следващия им лагер е при Варна. Това засилва интереса на френската публика към най-голямата турска крепост и пристанище по Западния бряг на Черно море. 

Гравюрата (върху дърво) „Варна, изглед от пристанището“ е изработена в парижкото ателие на Жан Бест и Лоран Отелин и Сие (Jean Best, Laurent Hotelin, et Cie)*. Публикувана е във френското илюстровано списание „Илюстрасион“ (LʼIllustration, Journal Universel) на 6 май 1854 г. Гравюрата илюстрира статията (Varna) на главния редактор Жан-Батист Паулин (Jean-Baptiste Alexandre Paulin). В нея той пише:

Jean-Baptiste Alexandre Paulin

„Варна 

За Варна се говори често още от началото на експедицията на флота в Черно море. Това име ще се среща често в разказите от похода и именно това ни подтиква да осигурим огледа, в очакване на морските сцени, които непременно ще се случат на това крайбрежие и в това турско пристанище. 

Варна е укрепена зона на Турция в Европа (Румелия), на 30 левги югоизточно от Силистра, намираща се на брега на Черно море, при устието на река със същото име, която се влива в голямо езеро с блатисти брегове. Заливът му може да побере ескадра; от едната страна е ограничен от нос Галата, а от другата – от нос Ходрова или Соганлък, отворен за източни и югоизточни ветрове. Защитен е от северозападните ветрове, най-лошите в Черно море, а дъното му е много добро; говори се, че е много безопасно през лятото. Най-големите съдове могат да хвърлят котва на дълбочина от осем до петнадесет метра. Хвърляме котва на изток, между шестоъгълната кула на Варна и залива на Соганлък**. Плоските съдове са разположени на юг от града, където има пет до шест метра вода. 

Варна е укрепена; последните събития развиха средствата ѝ за защита. Колкото до града, в него има дванадесет джамии и две гръцки църкви***. Това е складът на търговията на България и Влашко с Константинопол. Тази търговия се състои главно от пшеница и други субстанции“. (LʼIllustration, Journal Universel, No. 584, Vol. XXIII, 6 Mai 1854, p. 283).

Гравюрата представя поглед към Варна (Варненската крепост) откъм морето. На преден план – стръмния източен бряг и крепостната стена. Високо над стената се извисяват няколко островърхи минарета на джамии. Зад нос „Варна“ са представени двата пристана****.


* Jean Best (1808-1879); Laurent Hotelin (actif entre 1836 et 1884). 

** Али бей табия. (Х. К. Шкорпил. Турските укрепления във Варна от 1828 и 1834 г. // ИВАД, II, 1909, с. 43, 49); на плана на Х. К. Шкорпил табията е означена с “G”.

*** Феликс Каниц пише в книгата си „Дунавска България и Балканът“: 

„Турците разполагат все още с 18 джамии, но само в 14 от тях се извършва богослужение от 14 имами, ръководени от мюфтията Осман Ефенди“. (Donau-Bulgarien und der Balkan: historisch-geographisch-ethnographische Reisestudien aus den Jahren 1860-1878. III Band, mit 31 illustrationen im texte, 10 tafeln und einer original-karte, von F. Kanitz. Leipzig, Renger`sche Buchhandlung Gebhard & Wilisch, 1882, S. 212).

**** В своите спомени за Варна от времето на Кримската война Стефан Кабакчиев пише: 

„На лимана имаше само две малки скели, при които спираха лодките за товарене или разтоварване стоки и пътници“. (Стефан Кабакчиев. Спомени за града Варна от времето на Кримската война (1853-1856 г.). // ИВАД, III, 1910, с. 42).

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за