Кап. Христо Папукчиев: SOS за моряците в Черно море

Заснетото от злощастния екипаж на м/к ARVIN е сигнал за бедствие към международната морска общност за състоянието на флота в Черно море. Това заяви пред Maritime.bg к.д.п. Христо Папукчиев, бивш член на бюрото за разследване на морски произшествия и действащ капитан в една от най-големите чуждестранни компании в индустрията.

“Тези ужасяващи кадри – това, че корабът се троши на котва, са достойни съперници на някоя високобюджетна холивудска продукция”, коментира капитанът. По думите му от разпространеното видео става ясно, че

“агонията на ARVIN изглежда продължава с часове”,

тъй като на кадрите моряците са с костюми.

“Когато бях ангажиран с разследването за потъването на м/к “Толстой” изпратих до EMSA списък с корабите от този клас, които все още плават край бреговете на Европа. Ставаше дума за над 40 плавателни съда. Тези кораби в никакъв случай не са пригодни за плаване в тежка метеообстановка. Резултатът от продължаващата им експлоатация е заснет от мостика на ARVIN”, подчерта капитанът.

По думите му е притеснително и продължаващото мълчание на Международната морска организация (IMO) за състоянието на флота в Черно море. “Няма и какво друго да очакваме от тези бюрократи”, подчерта още той.

“Разследването за м/к ARVIN трябва да провери и историята на кораба и ангажираността на прилежащите държави на Черно море, чиито пристанища е посещавал. Допусналите експлоатацията на подобен кораб също носят отговорност”, заяви още капитанът.

“В случая с ARVIN има и късмет, спасени са шестима, не такива бяха случаите с “Ванесса” и “Толстой”, подчерта още кап. Папукчиев, предупреждавайки, че може да очакваме още подобни инциденти до евентуалното въвеждане на пълна забрана за експлоатация на този тип кораби.

Всичко по темата за гибелта на м/к ARVIN (снимки и видео)

Последни новини

Последни новини

Доц. д-р Виолин Райков: Разминават се реалните и някои от определените размери за улова на риби 

Минималните размери за улов не съответстват на това, което би трябвало да бъде. Примерно, барбуната влиза в полова зрялост при всички положения с размер над 10 см., а в нашето

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент