Каракачанов: За първи път от над 100 години строим кораби за ВМС

 „Анализът, който беше направен показва, че въпреки трудностите, свързани с ограниченията заради пандемията, военноморският ни флот се справя достойно със своите задължения“. Това каза във Варна министърът на отбраната , който изслуша днес анализ на подготовката на Военноморските сили (ВМС) през учебната 2020 година.

„Нещата се променят към добро и това ще продължава, доколкото това зависи от всички вас. При едно нормално политическо ръководство всичко останало е във ваши ръце – при вас е експертизата, при вас е професионализмът“, посочи още той.

По думите на министъра на отбраната – българското общество е длъжник на армията си, респективно на флота. „Това, което беше направено в последните години, са стъпки в правилната посока, но това не са всички онези стъпки, които трябва да бъдат извървени. След 30-ина години забавяне, забвение или съмнения какво да се прави, мисля, че посоката е правилна и тя трябва да бъде следвана“, каза още министърът на отбраната .

Той пожела здраве, успехи, дръзновение на военнослужещите във ВМС. В тържествената обстановка в Щаба на ВМС министърът на отбраната лично връчи пагоните на военнослужещи от ВМС, които бяха повишени във военно звание и заемат нови длъжности.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов връчи „военноморски флаг на министъра на отбраната “ на министър Каракачанов и му благодари за съвместната работа с думите: „По стара флотска традиция флотът изпраща своите главнокомандващи с връчване на техния личен флаг. Приемете този флаг от името на Военноморските сили с благодарност за това, което направихте във вашия мандат за ВМС“.

„От името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, на Щаба на отбраната и лично от свое име ви поздравявам за свършеното от ВМС през годината. Оценките са реални и критични, ръководството и офицерите от Военноморските сили ясно, точно и отговорно отчетоха извършеното и поставиха целите пред вида Въоръжени сили. Това е предпоставка, че набраната инерция ще продължи“. Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и благодари на личния състав от военния ни флот за положените усилия.

Той посочи, че 2020 година е преминала под знака на КОВИД-19 и той е дал своето отражение върху живота на всички, но не е повлиял драстично върху подготовката на Въоръжените сили. „Това се очакваше от нас и това бе нашата задача – при каквито и да е обстоятелства, да запазим подготовката на видовете Въоръжени сили и да бъдем в постоянна готовност да изпълняваме конституционните си задължения“, подчерта заместник-началникът на отбраната. Той бе категоричен, че българските военнослужещи са изпълнили тази задача успешно и с чест.

Генерал-лейтенант Илиев открои и мерките, предприети от Командването на ВМС за справяне със съществуващия некомплект, и подчерта, че процентът му е най-нисък в сравнение с другите видове въоръжени сили. Той акцентира върху важността на осигуряването на финансови средства за сектор „Отбрана“, като подчерта, че инвестициите позволяват стабилност и непрекъснатост в планирането и реализирането на ремонтни дейности и придобиване на нова техника, както и за преодоляването на проблемите, изискващи финансов ресурс.

Пред журналисти във Варна министърът на отбраната подчерта, че във ВМС има редица позитивни моменти: „Не само поради факта, че бяха придобити два кораба – минни ловци. Беше сключена изключително важна сделка, уникална по своя характер (защото съотношението цени и бойни способности е много добро): За малко повече от 400 милиона евро придобиваме две фрегати и то построени в българска корабостроителница от водеща световна фирма“. По думите му – за пръв път от повече от 100 години целево се изработват кораби за българския военноморски флот, а не се закупуват.

„Ако до преди години мечтата беше – дали ще има някой лев за ремонт на съществуващата техника, дали евентуално доходите ще се увеличат, сега мечтата е друга – да възстановим нашия подводен флот и в тази посока има добри идеи“, каза министър Каракачанов.

По думите му – радващ е интересът към военната служба. В конкурсите за вакантни длъжности във ВМС приблизително 6 души кандидатстват за едно място. По думите му – това ще доведе до по-бързо попълване на некомплекта по отношение на матроския и сержантския състав. С адекватната политика, която водят Морско училище и ръководството на ВМС, след около 2 години ще са факт и първите военни медици, което до голяма степен ще реши проблема и с медицинското обслужване на флота.

„За 4 години като министър видях, че истинската смелост не е в политиците, защото е много лесно да даваш обещания. Истинската смелост е в тези хора, които носят униформите. В тежко време, в което армията бе пренебрегвана, нямаше пари за заплати, за личен състав, за техника, те са истинските смелчаци. Стояха на поста си и дочакаха може би един нов повей. Надявам се тази политика да продължи“, коментира още министър Каракачанов.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент