Ръст на популацията на калкана в Черно море

В последните години се наблюдава много добър тренд в популацията на калкана в Черноморския регион. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна д-р Николай Георгиев, началник на сектор „Рибарство и контрол” към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) – Варна. Той припомни, че през 2019 година квотата за страната ни е била 57 тона, докато за 2020 и 2021 година е увеличена на 75 тона, което е ясен показател, че калканът увеличава популацията си.

Д-р Георгиев каза още, че 10 февруари е бил и последният срок, в който е имало възможност да се подават заявления за усвояване на квота калкан за 2021 г.

„Тук искам да маркирам и някои от критериите за допустимост на риболовните кораби за участие в усвояването на националната квота калкан през тази година, които са определени със заповед от 4 февруари на Изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов.


На първо място корабът заявен за участие в разпределението на квотата трябва да е вписан в регистъра на риболовните кораби. Важно условие е и съответният кораб да има разрешение за стопански риболов, а така също собственикът да няма задължения към НАП. Тук е мястото да припомня, че е абсолютно задължително съответният кораб да има монтирано устройство за проследяване”, допълни началникът на сектор „Рибарство и контрол” – Варна.

Любопитен е и моментът какви са критериите за оценка на лицата подали заявления, каза още д-р Николай Георгиев.

„Като цяло, формирането на оценката е сбор от няколко основни критерия. Така например, колкото по-богата история има един риболовен кораб за улов на калкан, толкова повече точки ще вземе.
Ако пък съответния кораб има монтирани акустични устройства за отблъскване на китоподобни и колкото повече са тези устройства – толкова повече точки ще получи кандидатът. Това е много важно, защото по-този начин се намалява рискът делфини да попаднат в мрежите на рибарите.


Друг интересен критерий е свързан с броя на наетите лица на кораба, т.е. колкото повече хора са наети, толкова повече точки получава кандидатът”, каза още началникът на сектор „Рибарство и контрол” – Варна.

Д-р Николай Георгиев посочи, че наред с всичко това, след като бъдат определени лицата, които могат да извършват улов на калкан в региона, работата на служителите на ИАРА става още по-динамична.

Към момента по българското Черноморие има определени няколко пристанища, на които рибарите могат да разтоварват уловения калкан. Това са пристанищата в:

Шабла, Каварна, Балчик, Варна – Родопа 1, Варна – Рибарско пристанище „Север – експорт”, “Аспарухово” – Кея гр. Варна, Бяла, Несебър, Поморие, Созопол, Царево.

Рибарите са задължени два часа преди да излязат на сушата да подадат информация към ИАРА, за да може екип на агенцията да посрещне кораба.

„След това започва и една много важна задача. Всяка уловена риба се мери на кантар и се категоризира. Представете си, колко много работа е това”, допълни д-р Георгиев.

Той посочи, че контролът върху нерегламентираният улов на калкан ще бъде изключително засилен, а на нарушителите ще бъдат налагани санкции в размер на хиляди левове.

Последни новини

Последни новини

Контейнеровоз е вторият поразен кораб в Червено море от Хутите край Йемен

Плаващият под флага на Панама контейнеровоз NUMBER 9 (IMO: 9340752) е вторият поразен от Военноморските сили на Йемен кораб в неделя. Срещу него е изстреляна ракета, която

Хутите атакуваха кораб, менажиран от компания с израелски собственик и български директор

Поразеният в поредната атака край Йемен бълкер UNITY EXPLORER (IMO: 9726035) е менажиран от базирано във Великобритания дружество с български директор, установи справка на

Бригаден генерал Яхия Сарее: Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу още два търговски кораба, свързани с Израел

Хутите официално поеха отговорност за атаките в неделя срещу два търговски кораба. "Тази сутрин Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу два търговски кораба,

Червено море: Ракетни атаки срещу американски боен кораб и плавателни съдове, свързани с Израел

Ракети и дронове са били изстреляни срещу американския боен кораб USS Carney (DDG 64) и поне два търговски кораба, свързани с Израел, съобщи "Ал Джазира", цитирайки информация