Ръст на самоубийствата сред моряци

Расте броят на самоубийствата сред моряци. Причина е кризата със смените в корабни екипажи, предизвикана от ограниченията за пътуване по време на коронавирус COVID-19 пандемията. В момента обаче няма единна информация за тези случаи, но според някои неправителствени организации броят на тези инциденти расте, предаде “Лойдс лист”.

Снимка: Мoto Мoto | Unsplash

За последните 12 месеца организацията ISWAN отчита двоен ръст на обажданията на горещата им линия от моряци, които имат суицидни мисли. “Понякога при падане на човек зад борда има съмнения дали става въпрос за инцидент или самоубийство. Имаме доклади за съмнения за такива случаи”, коментира директорът на организацията Роджър Харис. По думите му е изключително трудно да се извърши оценка на тези тенденции. Харис заявява още, че е почти невъзможно да се установи броят моряци на брега, които посягат на живота си.

Проучване на ITF от 2019 г. показа ръст на депресиите сред моряци. Тогава бе установено, че 17% от моряците изпитват тревожност, а други 20% имат мисли за самоубийство.

Според шефката на “Sailors’ Society” Сара Бейд през последните месеци има няколко самоубийства, а изглежда има ръст на депресивните състояния. По думите й компаниите не говорят за тези проблеми от репутационни опасения.

Бен Бейли от “Mission to Seafarers” твърди, че организацията има информация за самоубийства, но не наблюдава ръст. По думите му моряците вече говорят по-отворено за психичното си здраве. Бейли казва, че повечето моряци, които се обръщат към организацията, изразяват притеснения за бъдещето си. Става дума предимно за заети на пътнически кораби – сектор на индустрията, който бе най-сериозно засегнат от пандемията.

Проф. Хелън Сампсън от Морския изследователски център на Кардифския университет има подобно мнение. Според нея е почти невъзможно да се установят причините, които водят до самоубийства сред моряците, нито дали и как пандемията има някакво влияние над тези процеси. Но тя е на мнение, че кризата със смените на корабни екипажи е увеличила кумулативната умора, стреса и безпокойството. Според нея има добри примери за компании, които отделят много средства за повишаване благосъстоянието на моряците, осигурявайки им достъп до интернет, съоръжения за отдих, добра храна и т.н., докато други поставят тези приоритети на последно място. “Повечето компании признават, че благосъстоянието на екипажите е от значение, но умишлено се стремят да осигурят по-добро от най-лошото, а не възможно най-доброто”, подчертава проф. Сампсън.

“Не знаем мащабите на тези процеси, защото са скрити зад корпоративния и юридически воал”, казва шефът на “Human Rights at Sea” Дейвид Хамонд. Организацията настоява за разследване на смъртта на 23-годишен индийски моряк, който се самоуби след прекарани 13 месеца на борда на кораб.

Проучването на ITF/Йейл през 2019 г. подчерта значението на организационната култура за психичното здраве на екипажите: „От голямо значение за морските лица е да бъдат подходящо обучени за задачите, които трябва да изпълняват, да имат чувство за личен контрол и да работят в подкрепяща среда”.

В индустрията вече има гласове за по-добро установяване и докладване на инциденти, свързани със самоубийства на моряци. Такива призиви отправиха през миналата година от организацията “Seafarers UK”, а Австралийската агенция по морска безопасност (AMSA) предлага изменение на МТК (MLC), с което МОТ (ILO) да бъде надлежно информирана за тях.

Няма международни данни, които да регистрират всички смъртни случаи на море. Флаговите администрации изпращат данни до ММО (IMO), но в тях няма информация за медицински събития, естествена смърт или самоубийства, казва д-р Мишел Греч от AMSA. „Без задължително, изчерпателно и последователно докладване на смъртните случаи на море – особено за паднали зад борд и самоубийствата – международната морска общност не може ефективно да се справи с проблемите с психичното здраве на моряците“, подчертава тя.

Файл: Управление и намаляване на риска от умора на море, AMSA

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент