Svitzer: До няколко години ще имаме влекач без екипаж

Първи в света дистанционно управляем влекач ще бъде въведен в експлоатация по проект на Svitzer, Kongsberg и ABS. RECOTUG ще бъде първи напълно функциониращ влекач от този тип, съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на Svitzer, която ще осигури влекач за нуждите на проекта, Kongsberg – системата за дистанционно управление, а ABS – насоки за регулаторно одобрение на проекта.

Влекачът ще бъде способен да изпълнява буксировки при управление от брегови център. Целта е да се докаже, че подобни системи са безопасни, а Svitzer да експлоатира подобни съдове в пристанище Копенхаген.

Проектът е продължение на обявената през 2017 г. инициатива от морското подразделение на Ролс-Ройс, което бе придобито от Kongsberg.

От Svitzer припомнят, че вече са извършени първи изпитания на системата за дистанционен контрол. Успешни са били тестовите маневри.

„Няколко години ни делят от това да видим буксировки от влекачи без екипажи, управлявани от брегова. Няма съмнение, че технологиите за усъвършенствана автоматизация и автономност си проправят бързо път и в морската индустрия“, коментира Ингрид Снелдервард от Svitzer.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на