Моряци потопиха кораб с три тона кокаин

Девет моряци са арестувани от служители на испанската полиция за открити три тона кокаин на борда на плаващия под флага на Палау бункеровчик NEHIR (IMO: 9753258). Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на Гражданската гвардия на страната.

Арестуваните моряци са граждани на Грузия и Турция.

През май миналата година испанските служби започват разследване за предполагаем незаконен трафик на наркотици в Понтеведра.  В резултат на анализа на цялата информация, получена по време на разследването, е очаквано прехвърляне на дрога на море край галийското крайбрежие от неизвестен кораб на по-малки плавателни съдове.

Разследващите се фокусират върху танкер NEHIR, чиито характеристики и движения за последните месеци се вписват във възможната очаквана контрабанда, посочват от Гражданската гвардия.

Наблюдението установява, че поради неблагоприятни хидрометеорологични условия 9-членният екипаж на NEHIR не успява да прехвърли дрогата на катер край испанските брегове. Тогава испанските служби вземат решение за осъществяване на бордова проверка на бункеровчика, собственост на базирано в Либия дружество, според справка в Equasis.

За операцията са активирани три катера на испанските полицейски служби, патрулният кораб SERVIOLA с екип командоси от силите за специални операции на ВМС на страната, както и хеликоптер.

В понеделник е осъществена операцията. „По време на нападението екипажът на NEHIR, виждайки себе си без каквато и да било възможност за бягство, предизвика бързо наводнение на всички отделения на кораба с намерение да не остави никакви следи от незаконния товар на борда“, съобщават от Гражданската гвардия.

„Бързата реакция и действия на всички агенти и екипажа на SERVIOLA са причина за залавяне на цялото количество кокаин, намиращо се на кораба, събиране на допълнителни доказателства за престъпната група, но и най-важно – спасяването на целия екипаж на NEHIR“, допълват от военизираната испанска правоохранителна структура.

Два часа след започване на операцията NEHIR потъва.

Екипажът му е транспортиран на борда на испанския патрулен кораб до Ел Ферол.

Моряците са задържани, предстои да им бъдат повдигнати обвинения.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.