Взрив на автомобиловоза Helios Ray

На борда на плаващия под флага на Бахамските острови автомобиловоз HELIOS RAY (IMO: 9690547) е настъпил взрив, за който има съмнения, че е предизвикан от външен източник. Инцидентът е станал в 2047 ч. (GMT) в четвъртък и на около 44 nm северозападно от Мускат, във водите на Оманския залив. Това съобщиха пред Maritime.bg от агенцията за морска сигурност „Дриад“.

Изображения от борда на HELIOS RAY | Снимка: Twitter / Dryad / AP

Първичните доклади сочат, че няма пострадали моряци от екипажа на построения през 2015 г. кораб.

HELIOS RAY е собственост на „Ray Shipping“, базирана в Израел и се менажира от гръцката „Stamco Shipmanagement“, която има офис в България. Maritime.bg изпрати въпроси до двете дружества за български моряци на борда на кораба, но към момента отговори не са постъпили.

Автомобиловозът е плавал с направление към Сингапур, когато настъпва инцидентът.

Специалистите по морска сигурност не изключват вероятността да става въпрос за асиметрично нападение от сили, приближени до Иран.

ВМФ на САЩ съобщи, че следи ситуацията.

UKMTO съобщи в петък, че е инцидентът е обект на разследване, добавяйки че екипажът на кораба е в безопасност.

„Ambrey“ не изключват корабът да е станал цел, заради връзките на собствениците му с Израел, посочиха от компанията в публикация в социалните мрежи.

„Напрежението между Израел и Иран остава, особено в светлината на засилените признаци за сближаване между Иран и администрацията на Байдън. Иран все повече се страхува от подобряване на отношенията между Израел и държавите от Персийския залив. Последните съобщения за задкулисно сътрудничество между Саудитска Арабия и Израел за противодействие на иранската дейност вероятно ще повлияят на всяка потенциална иранска дейност“, коментират от „Дриад“.

В края на миналата година Саудитска Арабия съобщи за взрив, последван от пожар, на борда на танкер BW RHINE в пристанище Джида. Представител на местните власти съобщи тогава, че той е предизвикан от „външен източник“ – към кораба е насочена лодка с експлозиви.

Вижте още тук:

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на