На инат Турция ще построи „Канал Истанбул“, обяви Ердоган

Не харесват проекта за изкуствен канал, свързващ Черно море с Мраморно море. Всички технически работи са завършени. Опитват се да го спънат. Въпреки това ще направим Канал Истанбул. На инат ще го направим. Това обяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган по време на партиен конгрес на управляващата в страната партия.

След заявката на Ердоган, турските медии разпространиха позиция на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, противник на държавния глава и изразяващ отдавна категорично мнение, че този проект е пагубен за турската икономика и за града в частност.

„Услуга, направена на инат“, не може да бъде в полза на народа“, казва кметът на турския мегаполис, отивайки още по-далече: „Или канала, или Истанбул!“, пишат вестниците „Сьозджу“ и „Карар“.

Двете издания цитират и местни експерти, които определят строителството на канала като „технически и финансов абсурд“, изтъквайки че ще има и разрушителен ефект над местообитанията по протежението на съоръжението.

Всичко по темата „Канал Истанбул“, четете тук:

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на