Огнище на коронавирус на кораб, капитанът почина

Починал е капитанът на плаващия под флага на Бахамските острови бълкер TERTNES (IMO: 8315554), а след смъртта му е установено, че е бил заразен с коронавирус COVID-19, съобщиха медии в Норвегия. На борда на кораба са установени други 7 моряци с положителни тестове.

„Не е ясно дали капитанът е починал от усложнения, предизвикани от коронавируса“, заявява главният лекар в община Рандаберг Оле Бернт Ленинг пред изданието NRK.

По време на преход от Норвегия за Великобритания от кораба съобщават за нужно медицинско съдействие. В сряда до кораба с хеликоптер са транспортирани двама лекари, които не успяват да спасят живота на капитана.

TERTNES е насочен към Мекярвик, където акостира в четвъртък и се установява, че починалият капитан и други седем моряци са с положителни тестове.

Корабът е собственост на Canada Steam Lines и има филипински екипаж от 18 души. Последната смяна на екипажа на кораба е осъществена на 12 февруари. Агентът на кораба потвърждава, че никой от екипажа не е слизал на брега в Норвегия след смяната.

Моряците с положителни тестове са настанени в местна болница и под наблюдение. Към момента те не показват симптоматика.

TERTNES и останалите моряци на борда му са под карантина в местното пристанище, под карантина са поставени и двамата лекари, пилоти от местна служба, както и служители на погребалната агенция, организираща репатриране на тялото на починалия капитан.

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на