„Стамко“: Девет са българските моряци на Helios Ray, няма пострадали

Девет са българските моряци на борда на автомобиловоза HELIOS RAY. Това потвърди пред Maritime.bg Золтан Сулай от българския офис на мениджъра на кораба – базираната в Гърция „Stamco Shipmanagement“.

Капитанът и главният механик на HELIOS RAY са българи. Няма пострадали моряци на борда. В момента корабът плава към кораборемонтно предприятие в района на Дубай за извършване на ремонт. Взривът е станал над водолинията в района на товарно помещение. Към момента не е известно от какво е предизвикан“, обясни още той.

Maritime.bg припомня, че на борда на HELIOS RAY избухва взрив в четвъртък около 2047 ч., когато автомобиловозът се намира на около 44 nm северозападно от Мускат, във водите на Оманския залив.

Изображения от борда на HELIOS RAY | Снимка: Twitter / Dryad / AP

Автомобиловозът е плавал с направление към Сингапур, когато настъпва инцидентът.

Специалисти по морска сигурност не изключват вероятността да става въпрос за асиметрично нападение от сили, приближени до Иран.

Снимка от борда на HELIOS RAY | Снимка: Facebook

ВМФ на САЩ съобщи, че следи ситуацията.

UKMTO съобщи в петък, че е инцидентът е обект на разследване, добавяйки че екипажът на кораба е в безопасност.

„Ambrey“ не изключват корабът да е станал цел, заради връзките на собствениците му с Израел, посочиха от компанията в публикация в социалните мрежи.

Снимки от борда на HELIOS RAY | Снимка: Ambrey

„Напрежението между Израел и Иран остава, особено в светлината на засилените признаци за сближаване между Иран и администрацията на Байдън. Иран все повече се страхува от подобряване на отношенията между Израел и държавите от Персийския залив. Последните съобщения за задкулисно сътрудничество между Саудитска Арабия и Израел за противодействие на иранската дейност вероятно ще повлияят на всяка потенциална иранска дейност“, коментират от „Дриад“.

Снимка от борда на HELIOS RAY | Снимка: Facebook

В края на миналата година Саудитска Арабия съобщи за взрив, последван от пожар, на борда на танкер BW RHINE в пристанище Джида. Представител на местните власти съобщи тогава, че той е предизвикан от „външен източник“ – към кораба е насочена лодка с експлозиви. Това бе втори подобен инцидент за по-малко от месец във водите край Саудитска Арабия. На 23 ноември м.г. избухна взрив на борда на танкер AGRARI. Според агенцията за морска сигурност „Дриад“, вероятно става въпрос за акт, зад който стоят Хутите.

Година по-рано, на 13 юни 2019 г., два танкера бяха атакувани във водите на Оманския залив. Поразени бяха кораби FRONT ALTAIR и KOKUKA COURAGEOUS, а на 11 октомври 2019 г. танкер, плаващ под флага на Иран, бе поразен от две ракети във водите на Червено море. (вижте тук подробности за тези инциденти).

Тема в развитие, нападение срещу HELIOS RAY:

Има български моряци на поразения кораб в Оманския залив

Взрив на автомобиловоза Helios Ray

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на