„Активното мероприятие“ Helios Ray

Автомобиловоз HELIOS RAY достигна Дубай, където предстои ремонт. Maritime.bg припомня, че в четвъртък два мистериозни взрива избухнаха на борда на кораба, нанасяйки щети в товарни помещения. Няма пострадали моряци от екипажа, в който има деветима българи.

Снимка: Али Хайдер, EPA-EFE

Днес HELIOS RAY застана в Порт Рашид. Взривовете от четвъртък предизвикват образуване на две пробойни над водолинията на левия и една на десния борд на кораба, собственост на базираната в Израел „Ray Shipping“ и менажиран от гръцката „Stamco Shipmanagement“, която има представителство в България.

В един глас западни специалисти по морска сигурност обявиха, че

по всяка вероятност зад атаката стоят групировки, приближени до Иран.

За почва за развитие на тези твърдения, които не са доказани по абсолютно никакъв начин, се изтъкват обтегнатите отношения между ислямската република и държавата Израел.

Нападението над HELIOS RAY дойде и на фона на няколко

атаки срещу танкери във водите на Оманския залив

през последните години, за които Западът отново обвини Иран.

В събота израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви, че

първоначалната оценка е установила, че Иран е отговорен за експлозиите на борда на автомобиловоза.

Той обаче не предоставя пред медиите конкретни доказателства в подкрепа на своите твърдения.

Гилад Ердан, посланик на Израел в САЩ и ООН, заяви в неделя пред израелското армейско радио, че

не е тайна, че иранците се опитват да навредят на израелски цели“, добавяйки, че експлозията на кораба носи белезите на други ирански атаки.

Израелският вестник „Haaretz“ пък съобщава, че израелски служители на отбраната са отлетели за Дубай в събота, за да разследват инцидента.

HELIOS RAY посещава няколко пристанища в Персийския залив, преди да се насочи към Сингапур. Взривовете настъпват след напускане на саудитското пристанище Дамам.

Иран не коментира официално случая с автомобиловоза с български капитан. Медии в ислямската република, които са близки до местния режим, описват инцидента на HELIOS RAY като

„активно мероприятие“. Те също не посочват доказателства за своите твърдения.

Днес вестник „Кайхан“ разпространи информация, че собственикът на „Ray Shipping“ – 74-годишният Ейбрахам Унгар, е изключително близък до Йоси Коен, шеф на израелската разузнавателна агенция „Мосад“.

Maritime.bg припомня, че Унгар е „доктор хонорис кауза“ на българското ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Училището работи активно през последните години с т.нар. „Международен център за миграция и сигурност“ (IIMSR), базиран и функциониращ на територията на България, зад който стоят бивши служители на агенциите за разузнаване на държавата Израел. Неотдавна бившият представител на израелското военноморско разузнаване Еял Пинко води уебинар, в който участваха студенти и курсанти от ВВМУ, озаглавен „Китайската биологична война и коронавирусът“.

Тема в развитие:

Последни новини

Последни новини

Хуан Ричардс: България е атрактивен пазар за растеж за Hapag-Lloyd и заема стратегическа позиция в Югоизточна Европа

Hapag-Lloyd откри два нови офиса в България с екипи, готови да обслужват своите клиенти в пристанищния град Варна и българската столица София. С население от около 7,1

Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието

Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура, по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще

Прокуратурата внесе в Окръжен съд – Варна обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро

Днес Окръжна прокуратура – Варна внесе във Окръжен съд – Варна обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията. Обвинени са три лица, сред

Собствениците на „Galaxy Leader“: Нищо не може да се постигне със задържането на екипажа

Всички нации, чиито граждани са държани от хутите, да удвоят усилията си, за да осигурят освобождаването им и незабавното им връщане при техните близки. Това призоваха от