Ученици от речната гимназия съживяват героични моменти от миналото на Русе

Проектът „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи” ще стартира ден преди националния празник. Началото ще бъде на 2 март от 9 ч. в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване, а на 4 март от 11 ч. ще бъде встъпителната среща на възпитаниците на Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер” с организаторите на проекта. Той е част от инициативите, посветени на 80-ата годишнина от подписването на „Крайовската спогодба” и 75-годишнината от края на Втората световна война, и се осъществява по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на сводния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване | Снимка: Дунав мост

В продължение на осем месеца ще бъдат реализирани дейности, целящи създаване, популяризиране и съхраняване на исторически документи за мисията на Пети пехотен дунавски полк в годините между 1940-1944. Проектът включва обучаване в дейностите дигитализация, издирване, подбор и обработка на информация, стимулиращи учениците за активно включване в образователния и културен живот на Русе и региона, стремеж към личностно израстване и изява както в индивидуален, така и в екипен план.

Обект на историческите изследвания ще бъдат три изключително ценни фотоалбума от посочения период. Като резултат от дейността на двете групи от по 10 ученика от двете училища ще бъдат създадени историческа студия и изложба с подбрани снимки от албумите. Всички участници ще бъдат обучени и ще получат сертификати за преминато обучение по сканиране и дигитализация на документи с „Photoshop” по изискванията на Закона за архивите. В организацията и реализацията на проекта двете училища ще си партнират с Държавен архив-Русе, Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва чрез своя клуб по интереси „Родолюбие” и Военен клуб – Русе.

Източник TVN

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на