Борислав Гуцанов: Мястото на Морска администрация е във Варна

Мястото на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ е във Варна. Това каза пред Maritime.bg Борислав Гуцанов, водач на листата на БСП в града. В момента централата на агенцията е базирана в София.

„Тази тема бе повдигната от морския бизнес и общност, но бе удобно приспана за последните близо 10 години. В същото време имаме отличен пример за пряка децентрализация, която бе реализирана в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, чиято централа бе преместена в Бургас – близо до риболовния бизнес“, коментира Гуцанов.

По думите му управлението на морската агенция в момента е по-централизирано дори от времето на ДСО „Воден транспорт“ (до 1989 г.), което се е управлявало от Варна. „Естествено това налага повече прегради пред морския бизнес, отколкото преки улеснения за развитие на индустрията“, подчерта още възпитаникът на Морско училище.

„Само можем да гадаем защо не се случиха обявените и планирани преди почти десетилетие децентрализиране и преместване на ИА „Морска администрация“ във Варна“, коментира той.

„Крайно време е морският бизнес да получи нужното съдействие от държавата, защото той е ключов стълб в икономиките на Черноморските области, осигуряващ прехрана за десетки хиляди българи. Това ще е сред ключовите ни приоритети в новия парламент“, изтъкна още той.

По негово мнение в София следва да остане звено на ИАМА, отговорно за международните отношения и реализацията на проекти с национално и европейско финансиране.

Maritime.bg припомня, че за преместване на агенцията във Варна от години се е обявила и най-голямата браншова организация в сектора – Българска морска камара.

Освен разширяване на зоната за обществен достъп на пристанището във Варна, идея обявена преди години именно първо от Гуцанов, следва да се работи за привличане на товари.

„За огромно съжаление, сравнението между пристанищата на Варна и Констанца отдавна е ненужно. Нужни обаче са усилия за привличане на товари, освен разширяването на актракционните площи“, смята той. Поради това държавата трябва да работи активно за развитие на товарни и транспортни коридори в Черно море, фокусирайки се върху такива между Истанбул, Варна и Констанца. Ключов за тяхната реализация е проектът за втори мост над Варненското езеро.

„Век и половина след като Турската империя осъзнава важността на железопътната връзка Русе – Варна и бързото движение на товари към Високата порта, все още не сме я разширили и развили“, заяви Гуцанов. По думите му това следва да се случи в спешен порядък, с което ще се допринесе за значителен ръст на товарооборота между черноморското пристанище Варна и дунавските терминали, но и драстичен ръст при превоза на пътници, носещи свежи приходи в бюджета на страната.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на