С труден старт на ветроходния сезон станаха ясни първенците в клас Ял-6

Оградата на раздора продължава да отделя изключителната държавна собственост на брега от базата на СК „Черно море- Бриз“, неин ползвател в последните 70 години. 

През седмицата приключи регата Трети март, която е официален старт на ветроходния сезон в България и се явява също държавно първенство за лодките в клас Ял-6. Купата от 65-тото, юбилейно издание на най-старта регата в България замина за София. Неин носител стана Васил Беязов от  ЦСЯК, София. Второ и трето място заеха съответно Явор Колев „Ултрамарин“ СКВ – 1 и  Иван Георгиев от. ЦСЯК, София. Тази година победителите в регатата съвпадат с първенците в държавното първенство и така екипажът със шкипер Васил Беязов в състав Васил Ралчев, Йордан Атанасов, Михаил Митев и Евтим Филипов стана и държавен шампион в клас Ял-6. В надпреварата тази година участие взеха 19 екипажа от 13 клуба. Организатори на проявата са МК „Приятели на морето“ със съдействието на СК „Черно море – Бриз“.

Регата Трети март носи особен заряд поради факта, че е първа за годината и се често се провежда в сурови метеорологични условия. Тази година организацията беше допълнително усложнена от скандал, свързан с нерегламентираната ограда с катинар, която от месеци стои на базата на домакините от СК „Черно море – Бриз“ и не даде достъп на организаторите до съдийските кораби. Този проблем наложи закъснение на старта в първия ден с три часа и в крайна сметка използването на гумена лодка. В рамките на трите състезателни дни, Областният управител Стоян Пасев излезе със заповед за събаряне на оградата. В крайна сметка екип на Областна управа само разби катинара, но така и не отстрани незаконната ограда, намираща се на брега, възпрепятствайки достъпа до изключителна държавна собственост. 

Така проблемът с базата на най-стария ветроходен клуб в страната „Черно море-Бриз“ остава, а изглежда провеждането на следващата за сезона регата на базата „Регата Бриз“, за която се очакват 150 яхти, ще бъде в същите трудни условия. Състезатели в регата Трети март, родители, треньори и приятели на клуба са инициирали подписка, с която се надяват достъпът им до брега на базата да бъде своевременно възстановен. 

Виолина Данчева

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални