Русия започна строителство на нов универсален десантен кораб

През март 2021 г. Русия започна да строи новия си универсален десантен кораб, наречен „Варан“. Той е самолетоносач, който се характеризира с висока степен на автоматизация и способност да използва роботизирани системи. Може да побере 24 многофункционални самолета, шест хеликоптера и до 20 безпилотни летателни апарата, според публикация на RB.

„Съставът на въздушната група на ‘Варан’ ще бъде сформиран на базата на многоцелевите изтребители МиГ-29К и техните модификации, както и от бъдещи самолети от следващо поколение с вертикално излитане и кацане“, съобщиха от пресслужбата на конструкторското бюро.

Общо корабът ще може да носи до 50 летателни апарата от различен клас – от транспортни хеликоптери до изтребители.

Според разработчиците „Варан“ ще бъде оборудван с „високотехнологични роботизирани системи с интегрирана бойна контролна система“. И все пак, от строителната фирма не разкриват детайли за този изкуствен интелект.

Водоизместимостта на „Варан“ е около 45 000 тона. Той ще е дълъг 250 м, а ширината му ще е 65 м. Конструктивната водолиния ще бъде 9 м. Корабът ще може да достига максимална скорост от 26 kn.

Основна характеристика

АД „Невско проектно-конструкторско бюро“

„Основната характеристика на кораба е неговата модулност. Според проекта могат да се създадат няколко вида големи надводни кораба, включително самолетоносач, универсален десантен кораб, транспортен и медицински кораб и дори кораб, който да подпомага дейности в Арктика“, разкрива Димитър Литовкин, главен редактор на руския вестник „Независим военен обзор“.

Това позволява на руските инженери да предложат не само на военните, но и на компании от морския бизнес един търговски кораб, способен да транспортира петрол и петролни продукти по цялата земя, дори по Северния морски път.

„Цената на кораба, както и роботизираните му системи с изкуствен интелект, все още се пазят в тайна. Те може би ще бъдат разкрити, след като корабът се присъедини към Руския флот. Очаква се това да стане не по-рано от края на 2020-те години“, твърди експертът.

Чужди аналози

АД „Невско проектно-конструкторско бюро“

„В момента няма преки аналози, тъй като нито едно корабостроително бюро по света все още не е създало подобна модулна платформа, която би позволила на клиентите му да превръщат даден плавателен съд във вида, който им е нужен“, отбелязва Артур Шайхудинов, военен наблюдател в информационна агенция ТАСС.

По водоизместимост „Варан“ може да се мери с американския универсален десантен кораб от клас „Америка“. В момента военноморските сили на САЩ разполагат с два такива кораба – „Америка“ и „Триполи“; през март 2019 г. започна строителството на още един такъв кораб – „Бугенвил“. Тези универсални десантни кораби се отличават с колосалната си стойност, която достига 3,3-3,4 милиарда щатски долара на бойна единица.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент