90 години от създаването на Яхтклуба в Русе

На днешната дата преди 90 години се провежда учредителното събрание и се създава Яхтклубът в Русе.

Идеята за обединяването на собствениците на лодки за риболов, разходка и спорт в Русе се заражда през лятото на 1930 г. Създава се инициативен комитет, в който участват видният общественик д-р Иван Червениванов (бивш кмет на града), Евгени Димов, Михаил Константинов, Владимир Георгиев, Вендо Милде и Кирил Иванов. Решено е новото сдружение да се нарече „Яхтклуб“.На 3 март 1931 година в новопостроена барака инициаторите свикват общо събрание, на което се прочита проектоустав и се предлага избирането на Управителен съвет да стане на 22 март 1931 година.

На този ден в 10 часа сутринта в тържествена обстановка в салона на градското казино се събират първите 20–25 членове – учредители на яхтклуба. Събранието е открито от Иван Червениванов, който очертава предстоящата дейност. Приет е устав и са избрани управителен и контролен съвет, а след това са направени необходимите постъпки и за съдебната регистрация на сдружението. Първи председател на управителния съвет е инж. Борис Лазаров, а за първи почетен член единодушно е определен д-р Иван Червениванов, приет от всички като основоположник на яхтклуба. Датата 6 май е избрана за общ празник на клуба.

Новото формирование среща подкрепата на обществеността, на местната организация на Българския народен морски сговор, както и на Дунавската полицейска служба.Дейността на яхтклуба е подчинена на приетия правилник. Лодките на членовете са боядисани в бяло, а на носа се изписват с червена боя инициалите ЯК и регистрационният номер. Въведен е клубен дневник, в който се записват всички излети на лодките. Яхтклубът организира гребно-ветроходни походи, излети до островите, плувни състезания, венециански нощи на Дунава и други мероприятия, които са много популярни не само сред русенци, а и отвъд реката – румънските полицейски и митнически служби възприемат за достатъчно основание за посещението при тях белия цвят на лодките и червения монограм на техните бордове.

На 18 май 1934 г. е тържествено осветен и открит домът на яхтклуба, предназначен да дава подслон на любителите на водния спорт.През юни 1934 г., запалени от видяното по различни кинопрегледи, членове на яхтклуба в Русе полагат началото на аквапланеризма в България с изработената от Никола Дълбоков дъска, която той, а след това цяла група ентусиасти „яздят”, теглени от бързоходния катер „Летящата нимфа“ (управляван най-често от Вендо Милде).

По-късно, през 60-те години на ХХ век, у нас този спорт започва да се развива като водни ски.През 1946 г. клубът е приобщен към новосъздадения Народен Съюз за спорт и техника. 34 години по-късно, през 1980 г., с подкрепата на тогавашния председател на Българската федерация по ветроходство адмирал Бранимир Орманов яхтклубът в Русе възстановява своята самостоятелност под името Яхтклуб „Порт Русе”, който става приемник на създаденото на 22 март 1931 г. сдружение. Дейността му, която включва и участия в мащабни международни регати, продължава в наши дни.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент