Великобритания дава над 23 млн. евро за идеи за по-чиста морска индустрия

Фонд от над 23 млн. евро (20 млн. бр. лири) набира идеи за иновативни зелени морски идеи, разработване на корабни прототипи и пристанищна инфраструктура, задвижвайки морската индустрия към нулев въглероден отпечатък. Това обяви пред Maritime.bg Маги Шелдън от Министерството на транспорта на Великобритания.

Страната отпуска средствата за научни проекти, които насърчават сътрудничеството между корабостроенето, пристанищата и корабоплаването.

Очакват се амбициозни предложения, които да се развият до тестови прототипи.

„Призовавам най-добрите мислители в тази страна да представят своите зелени идеи, за да помогнат за създаването на по-добър, по-чист морски сектор.“, коментира морският министър Робърт Кортс.

В отговор на въпроси на Maritime.bg от министерството обясниха, че с предложения могат да се включат и чужди институти, учени и специалисти, но при условие, че в предложените за финансиране проекти им партнира базирана в страната институция.

Обявеният на 22 март фонд за търсене на иновации в морската индустрия идва на фона на очаквания за публикуване в страната план за трансформиране и декарбонизация на транспорта.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент