България купува 37-годишен руски кораб за учебни цели?

Една компания е подала документи за участие в обществената поръчка на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ за доставка на кораб за научно-изследователската и учебна дейност, установи проверка на Maritime.bg. Припомняме, че средствата за придобиването му – до 1 203 000 лева, бяха осигурени по проект на Консорциум за изпълнение на инициативата „Българска Антарктическа база „Св. Климент Охридски“.

Кораб ИСКАТЕЛ | Снимка: Ал. Тодоров | архив, Maritime.bg

Корабът ще осигурява учебна практика и стаж по регулираните специалности „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“ и „Електрообзавеждане на кораба“, ОКС „Бакалавър“ и ОКС„Магистър“ във ВВМУ.

В заданието на поръчката е посочено, че плавателният съд трябва да има дължина не по-малка от 60 метра и водоизместване не по-малко от 2 хил. тона, дедуейт – не по-малък от 800 тона. На борда си следва да да приема не по-малко от 35 души, а постоянният му екипаж ще бъде съставен от най-малко 16 души. Бъдещият учебен и научно-изследователски кораб на България трябва да има автономност най-малко 1 месец. Съдът трябва да има и система за динамично позициониране.

Ден преди крайния срок за участие в обявената от ВВМУ процедура, оферта подава „Geosubsea Technology“ Ltd.

Проверка в система Equasis и регистрите на Международната морска организация (IMO) сочи, че като отговорна за връзка с дружеството е посочена компанията „Subsea Survey Solutions“, както и офис в Москва, Руска федерация.

От регистрите на IMO е видно, че „Geosubsea Technology“ Ltd. е собственик на един кораб – 37-годишният ISKATEL (IMO: 8112586), който от няколко години се намира на кей във варненското кораборемонтно предприятие „ТЕРЕМ Флотски арсенал“. Мениджър на кораба пък е „Subsea Survey Solutions“.

Към момента все още не е ясно дали на Морско училище е предложен построеният през 1984 година и плаващ под флага на Руската федерация плавателен съд, тъй като все още не е отворена единствената ценова оферта.

Проверка в регистрите обаче сочи, че руският кораб ISKATEL отговоря на посочените изисквания по процедурата на Морската Алма матер.

Липсата на други кандидати в процедурата води до обосновано предположение, че „новият“ български учебен и научно-изследователски кораб ще бъде 37-годишният руски (към момента) плавателен съд.

Тема в развитие:

Обявиха поръчката за нов учебен и научно-изследователски кораб

България ще има нов учебен и научно-изследователски кораб

Уникален консорциум ще модернизира морската ни научна база

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент