Хуманоиден робот влиза в учебните часове в Морската гимназия

Mобилен хуманоиден робот ще подпомага обучението на учениците във Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. Maritime.bg припомня, че най-голямото в страната средно морско училище получи 300 000 лева за изграждане на иновативен образователен център. Той ще предостави нови възможности за интегриране на иновации, ще осигури практическо измерение на учебната програма и ще подкрепи проектно-базираното обучение.

Илюстративно изображение | Снимка: SSI

Училището вече обяви обществени поръчки за закупуване на техника, която ще подпомогне обучението по морските специалности в среда с виртуална и добавена реалност (AR/VR), установи справка на Maritime.bg.

Освен мобилен хуманоиден робот, който ще може да се програмира от учениците за изпълнение на различни задачи с програмен език „Питон“, Морската гимназия ще придобие и модулен комплект за конструиране на роботизирани системи.

За учениците в гимназията е предвидена възможност да наблюдават в максимално близка до реалната среда функционирането на корабни машинни елементи. В пълнота те ще бъдат запознавани с елементи на КСУ в 3D среда, за която ще бъдат осигурени 8 комплекта очила за виртуална реалност.

Готвените бъдещи морски специалисти в училището ще могат да се запознават с 3D модели на корпуси или производствени чертежи на интерактивна мулти тъч маса, синхронизирана с интерактивни тъч дисплеи, които гимназията предстои да придобие.

Иновативният център ще се изгради в три помещения в Морската гимназия, в които ще бъдат обособени и нови кабинети по информационни технологии, програмиране и образователна роботика.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на