Суецкият канал остава затворен

Салвидж компанията Smit изпраща 10 специалисти, които да съдействат в операцията за изтегляне на заседналия контейнеровоз EVER GIVEN, който блокира трафика през Суец канал от вторник.

Агенции съобщават, че в нощта срещу четвъртък операциите край EVER GIVEN са били прекратени и се очаква тази сутрин работата на дълбачките и влекачите да бъде възобновена.

Преждевременни се оказаха вчерашните коментари, че 400-метровият контейнеровоз е снет частично от плитчините. Към 0900 ч. днес EVER GIVEN остава „вклинен“ в бреговете на канала, осигуряван от два влекача на администрацията на канала и Svitzer.

Днес се очаква кораби MAERSK DENVER и ASIA RUBY III, които са били непосредствено зад контейнеровоза в конвоя, да бъдат провлачени обратно към рейда на Суец, за да се осигури достатъчно място при евентуалното снемане и маневриране на EVER GIVEN.

Ройтерс предвижда многомилионни искове, включително от администрацията на канала.

Местната агентийска компания Leth твърди в своя публикация в социалните мрежи, че над 150 кораба от двете страни на канала изчакват. „Техният брой продължава да се увеличава“, допълва фирмата. Според Bloomberg, която цитира данни на Lloyds, най-голям е броят бълкери.

Телевизията изчислява, че засядането на кораба с капацитет за превоз на 20 хил. TEU носи дневни загуби за бизнеса в размер на 10 млрд. долара. Медията обаче подчертава, че това е ориентировъчна оценка, базирана на стойността на товарите, които дневно биват превозвани през канала.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър