Суецкият канал остава затворен

Салвидж компанията Smit изпраща 10 специалисти, които да съдействат в операцията за изтегляне на заседналия контейнеровоз EVER GIVEN, който блокира трафика през Суец канал от вторник.

Агенции съобщават, че в нощта срещу четвъртък операциите край EVER GIVEN са били прекратени и се очаква тази сутрин работата на дълбачките и влекачите да бъде възобновена.

Преждевременни се оказаха вчерашните коментари, че 400-метровият контейнеровоз е снет частично от плитчините. Към 0900 ч. днес EVER GIVEN остава „вклинен“ в бреговете на канала, осигуряван от два влекача на администрацията на канала и Svitzer.

Днес се очаква кораби MAERSK DENVER и ASIA RUBY III, които са били непосредствено зад контейнеровоза в конвоя, да бъдат провлачени обратно към рейда на Суец, за да се осигури достатъчно място при евентуалното снемане и маневриране на EVER GIVEN.

Ройтерс предвижда многомилионни искове, включително от администрацията на канала.

Местната агентийска компания Leth твърди в своя публикация в социалните мрежи, че над 150 кораба от двете страни на канала изчакват. „Техният брой продължава да се увеличава“, допълва фирмата. Според Bloomberg, която цитира данни на Lloyds, най-голям е броят бълкери.

Телевизията изчислява, че засядането на кораба с капацитет за превоз на 20 хил. TEU носи дневни загуби за бизнеса в размер на 10 млрд. долара. Медията обаче подчертава, че това е ориентировъчна оценка, базирана на стойността на товарите, които дневно биват превозвани през канала.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Водолази направиха независим подводен оглед на Vera Su: Част от товара попада в морето, корабът се е накренил

Кораб VERA SU е получил крен на левия борд, част от товара попада в морето. Това заяви пред Maritime.bg водолазът Найден Недев, който тази сутрин е направил независим

Огромна мъртва зона в морето край Камен бряг, ако се допусне гибелта на кораб Vera Su

Пети ден след засядането на моторен кораб VERA SU в сърцето на резервата Яйлата. Към момента властите нямат обявен и приложен план за снемане на кораба от плитчината. Едва

IMO и ILO призовават: Моряците да бъдат обявени за ключови работници с гарантиран достъп до медицинско обслужване

Пристанищните и крайбрежните държави да улеснят достъпа до медицинско обслужване на моряци по време на пандемията, да приоритизират морските специалисти за достъп до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент