И „Демократична България“ с обещания пред морския бизнес

burst

Българска морска камара проведе среща и с представителите на коалиция „Демократична България“, в която взеха участие кандидатите за депутати Стоян Михалев – водач на листата във Варна, Нелко Начев, и Стелиян Севастиянов, съобщиха от сдружението.

Кандидатите за депутати са разяснили какви са целите на тяхната коалиция, които ще подпомогнат морския бизнес.

Михалев заявява, че ако бъде избран за депутат ще работи за възраждане на авторитета на българския морски флаг и подпомагане на морския бизнес на България, коментират от камарата. Според съобщението й Михалев декларира, че е готов да приеме съветник по морските въпроси, който морската общност ще излъчи.

По този начин, всички морски въпроси, които се повдигат от морските браншови организации ще могат да бъдат чути, заявява кандидат-депутатът. 

Нелко Начев счита, че коалицията има добра предизборна програма, която касае морската индустрия и която би удовлетворила морската общност. Същевременно е заявил, че коалицията ще работи по изясняване на въпросите около удълбочаването на каналите във Варненско езеро, има ли анализ доколко и кога ще се възвърнат инвестициите по това удълбочаване. Той е заявил готовност за полагане на усилия за включване на Варна в Трансевропейската транспортна мрежа, с цел, ако това стане, да е възможно получаване на финансови средства по европейски програми, както и се е обявил за „добро концесиониране на пристанищата“, което наистина да доведе до развитие на пристанищните мощности на България, според БМК.

Председателят на БМК кап. Богдан Богданов е заявил, че за да могат да участват браншовите организации с мнение по важни въпроси, би трябвало да има закон за браншовите организации, който от години не се приема. За пореден път той отбелязва пред кандидат-депутатите, че за да се възроди морската слава на България без забавяне е необходимо да се приеме Национална морска стратегия.

Севастиянов от „Демократична България“ изразява мнение, че към морските въпроси трябва задължително да бъде привлечена и Общината.

Според кап. Богданов, БМК от години настоява морските Общини по един или друг начин да влязат в управлението на пристанищата, защото по думите му нямало европейско пристанище, в което общините да не участват в управлението, но това за България не се случва. Това отново поставя въпроса за децентрализацията, за която също от години БМК настоява. Освен това, Богданов призовава представителите на коалицията да подкрепят идеята за приемане позицията на ММО (IMO) за признаване на моряците като ключови работници, както и за възстановяване и намиране на сграда за Морски музей (експозиция) на търговското корабоплаване. 

На срещата са поставени въпроси за дискриминация на българските брокери по отношение на плащане на ДДС върху корабни сделки за превози на товари по море, забавеното електронно правителство, остарялата  нормативна форма на документация, включването на пристанище Варна в Коридор No.8, приемането на закон за морското доброволчество, който все още не се разглежда от Народното събрание и др.

На въпрос за електронното правителство Михалев от ДБ заявява, че в тяхната програма са предвидени предоставяне на финансова помощ от порядъка на 50,000 лв. за малките и средни предприятия, с цел дигитализиране на своята дейност, както и данъчни облекчения за IT фирми. 

В края на срещата представителите на коалиция „Демократична България“ отново потвърдиха  своя ангажимент, че  съвместно с морската общност ще работят за  просперитета на морска България, коментират още от БМК.

Какво предлагат на морската общност от БСП, четете тук

Какви планове разкриват от ГЕРБ, четете тук

* Maritime.bg НЕ приема платена политическа реклама за кампанията. Изданието публикува свободно информация, изпратена на редакционната поща на адрес: news@maritime.bg, свързана със заявки на политически субекти за развитие на морската индустрия в страната.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент