Българските моряци да бъдат обявени за ключови работници, настоява морски посланик

Бих искал да отправя апел за съдействие от страна на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за внасяне на предложение до съответните административни органи за съобразяване с резолюцията на ООН и обявяване на българските моряци за ключови работници. Това пише морският посланик на IMO кап. Андриян Евтимов в писмо до директора на ИА „Морска администрация“ кап. Живко Петров, с което Maritime.bg разполага.

К.д.п. Андриян Евтимов

Кап. Евтимов припомня, че още през ноември 2020 г. Общото събрание на ООН приема декларация, насърчаваща държавите да обявят моряците за ключови работници.

„В много държави моряците вече са ключови работници. Международната морска организация издава периодичен циркуляр за броя и страните, които са се съобразили с резолюцията на ООН. Както се вижда от документа, Република България не е в списъка на държавите, обявили моряците за ключови работници“, пише още капитанът.

Морският посланик кап. Евтимов е на мнение, че необходимото признаване на българските моряци ще доведе и до приоритетен достъп до ваксини за тези от тях, които желаят да се имунизират.

„Международната морска камара вече обяви, че има държави, които изискват екипажите на кораби, посещаващи техни пристанища, да са ваксинирани по съответния ред. Имайки предвид броя на активно работещите у нас професионални моряци считам, че даването на приоритетен достъп до желано ваксиниране от страна на моряци няма да забави общия ваксинационен процес и план на страната ни. С такъв подход нашите моряци ще бъдат по-конкурентноспособни във все по-стагнирания пазар на труда и нашата страна ще завоюва допълнителен авторитет в международната морска общност“, пише още кап. Евтимов до ИА „Морска администрация“.

Документи:

Circular-Letter-No.4204-Add.35-Designation-Of-Seafarers-As-Key-Workers

UN-Resolution-A.75.L.37-seafarers-as-key-workers

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на