„Седмици може да са нужни за изтегляне на големия кит, блокирал Суецкия канал“

Изтеглянето на заседналия контейнеровоз EVER GIVEN може да отнеме седмици. Това заяви изпълнителният директор на Boskalis Петър Бердовски пред норвежкото телевизионно предаване „Nieuwsuur“. Той сравнява ситуацията с кораба като с „изведен на брега кит“.

Дъщерна компания на управлявания от Бердовски конгломерат – Smit, заедно с Nippon Salvage, е ангажирана с операцията. От вторник EVER GIVEN, който има капацитет 20 388 TEU, блокира Суецкия канал. На борда на кораба има около 20 000 TEU.

Той не изключва вероятността за нужда от прехвърляне на част от контейнерите или горивото от кораба.

Забавяне на операцията, според Бердовски, ще внесе и липсата на техника: „Тя не е зад ъгъла, което допълнително ще ни забави. Възможно е да са нужни дни, дори седмици. Корабът е като много тежък кит, изхвърлен на брега“.

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на