Блокираният Суецки канал „взе уеб жертва“ – първата жена капитан в Египет

Първата жена-капитан на Египет – Марва Елселехдар (Marwa Elselehdar), стана косвена жертва на блокирания от контейнеровоза EVER GIVEN Суецки канал. За това съобщи самата тя в своя профил в социалната мрежа „Инстаграм“.

Часове след засядането на 400-метровия контейнеровоз с капацитет за превоз на 20 388 TEU, анонимни тролове публикуват фалшиви новини за нейна връзка с инцидента.

От личния й профил е открадната снимка, на която тя е представена на мостика на друг контейнеровоз, преминаващ през Суецкия канал. Изображението е представено в социалните мрежи като „снимка от борда на EVER GIVEN“.

Елселехдар не е на борда на контейнеровоза и никога не е била. Целта на троловете е да внесат в консервативното египетско общество стимули, за да не бъдат допускани други жени до моряшката професия.

Анти-феминистката публикация бързо набира популярност сред потребителите на социални мрежи в Египет и заради факта, че киберпрестъпниците я замаскират като „новина“ от авторитетното издание „Араб Нюз“.

Капитан Елселехдар е първата жена-капитан в Египет. Тя е и първата жена завършила през 2013 г. морска специалност в Арабската академия на науките, технологиите и морския транспорт.

Елселехдар кандидатства в университета след като получава разрешение от неговия ректор и след преглед на съответния египетски закон, за да се определи „дали жените имат такова право и отговарят на условията“.

В момента кап. Елселехдар е старши помощник на AIDA IV.

Стотици са коментарите в профилите й в социалните мрежи, с които граждани на Египет осъждат зловредните фалшиви новини и изразяват своята подкрепа.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който