Италия забрани заставането на пътнически кораби в сърцето на Венеция

Италианското правителство забрани заставането на пътнически кораби в сърцето на Венеция край площад „Сан Марко“. При бъдещи посещения те ще пристават в индустриалното пристанище.

Снимка: „Гардиън“

„Гардиън“ съобщава, че зад решението стои „опит за защита на културно-историческото наследство, което принадлежи не само на Италия, но и на целия свят“.

Пренасочването на пътническите кораби от пасажерския терминал в историческия център на Венеция към пристанище Маргера е само „временно решение“, смятат министрите на културата, инфраструктурата, екологията и туризма в Италия.

Те отправиха призив за идеи за създаване на нов пътнически терминал извън лагуната, който „окончателно да реши проблема с големите круизни кораби“.

Преди спиране на индустрията от COVID-пандемията, Венеция отчиташе драстичен ръст на броя пътнически кораби. В града обаче се наложи мнението, че тези плавателни съдове представляват потенциална опасност за безопасността, предвид приставането им в историческия център на града, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет

Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет. Това заяви в "Денят започва" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ако майор Валентин