Глобиха Maersk за два кораба, потънали при буксировка

С над 20 хил. евро (150 хил. датски крони) бе глобена датската „Maersk Supply Service“ за грубо и небрежно нарушаване на местните разпоредби за безопасност на корабоплаването. Става дума за случая от декември 2016 г., при който по време на буксировка за нарязване в Турция потънаха двата OSV-съда – MAERSK SEARCHER и MAERSK SHIPPER, съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на компанията. Дружеството от групата на датската корпорация Maersk заявява, че приема наложената парична санкция от полицията на Дания.

„Взехме много сериозно този случай от самото начало и работихме в тясно сътрудничество с френските и датските власти, за да бъдат смекчени ефектите от инцидента, както и за разкриване на причините за него. Вземаме под внимание заключенията на разследването и приемаме наложената глоба“, казва Стен Карстенсен, главен изпълнителен директор на „Maersk Supply Service“.

Maritime.bg припомня, че през 2017 г. Бюрото за разследване на морски произшествия на Дания публикува резултати от разследването на инцидента. Разследващите стигат до извода, че „уникална съвкупност от събития и фактори“ водят до потъването на двата провлачвани кораба. Бюрото съобщи тогава, че компанията използва спорен метод за буксировка – двата кораба са на борд, използвани са стари и твърде малки фендери, не е предвидено осигуряване на достъп до пристанище при инцидент, не са предприети действия при загубата на фендери по време на прехода през Ламанша и не са предприети действия при рязкото влошаване на хидрометеорологичната обстановка.

Компанията уточнява, че е взела всички мерки, за да не бъде повторен подобен случай. От дружеството припомнят, че по искане на властите във Франция през 2017 г. е проведена операция за прехвърляне на остатъчното гориво от танковете на двата кораба, провеждайки допълнителни инспекции през следващите три последователни години. „Обследванията не показаха негативни последствия за околната среда“, изтъкват от фирмата.

Архивно видео от инцидента:

Последни новини

Последни новини