Цветан Цветанов: Българските моряци ще бъдат освободени от данъци

Българските моряци ще бъдат освободени от данъци. Това заяви в коментар пред Maritime.bg лидерът на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов. По думите му партията ще работи за изчистване на проблемите, свързани с данъчно-осигурителния статус на заетите в морската индустрия.

„Имаме много добри примери в Европейския съюз – например в Република Хърватия, но и извън ЕС – например във Великобритания, където действа т.нар. система SED (Seafarers Earnings Deduction, б.а.)“, заяви още Цветанов.

„Българските моряци внасят огромни средства в страната и следва да приложим добрите функциониращи модели. По този начин ще увеличим и привлекателността на моряшката професия“, подчерта още той.

Вижте още в краткото интервю с Цветанов, записа Ал. Тодоров.

– Г-н Цветанов, вие ли издадохте заповедта за „изпускане“ на кораб CEDIT 4 от Варна преди близо десетилетие? През годините отказвахте да ми отговорите на този въпрос.

Не, нито аз, нито някой друг е издавал подобна заповед.

Либийският танкер BADR не беше „изпуснат“ по същия начин, а продължава да бъде заложник на родното правораздаване. Има ли участие на висши партийни функционери в тази сага?

Този въпрос трябва да бъде поставен пред съответните компетентни органи. Те трябва да обяснят има ли нещо, което е твърде притеснително за страната ни. Дали има оказван натиск и най-вече – има ли замесени български лица, които са част от политическия елит на страната.

Харесват ли се на Русия призивите за „платноходи, яхти, мир и любов“ в Черно море?

На Русия – да. На другите държави от региона на Черно море – не. Увеличаващото се военно присъствие на Русия в Черно море е несъизмеримо с останалите членки на НАТО. Цитатът, който давате, е на човек, който не познава добре материята и второ – не познава добре ангажиментите ни като страна от НАТО. Ние трябва да изградим оперативна съвместимост с нашите партьори. И нашата управленска програма е единствената, която гарантира това.

Какво е мнението Ви за развитието на българските пристанища? Някои терминали се превърнаха в нещо невиждано за световната морска индустрия, а зад тези творения прозират физиономии от ъндърграунда.

Този въпрос трябва да го зададете на г-н Борисов. Той е човекът, който направи огромни грешки във втория и особено в третия управленски мандат. От претоварна дейност се върви към развлекателна, докато съседите ни в Румъния демонстрират какво е пристанищно управление. Виждате физиономии от ъндърграунда? Защо нямаше такива при първия мандат, когато бях вътрешен министър – защото имаше държава! Сега има само територия. Всички виждаме какво се случва на нея сега.

Трябва ли българските моряци да плащат данъци?

Ще търсим съдействие от морската общност за внасяне на най-добрите международни практики в нормативната уредба, свързана с данъчното облагане и осигуряване на морските специалисти. Имаме много добри примери в Европейския съюз – например в Република Хърватия, но и извън ЕС във Великобритания, където действа т.нар. система SED (Seafarers Earnings Deduction, б.а.). Възнагражденията на моряците ги харчат техните семейства тук в България, те имат сериозен принос за икономиката, следва да приложим добрите функциониращи модели. По този начин ще увеличим и привлекателността на моряшката професия. Като цяло защитата на работещото общество е залегнала в управленската ни програма.


Какво предлагат на морската общност от ГЕРБ – Варна, четете тук

Какво предлагат на морската общност от ГЕРБ – Бургас, четете тук

Какво предлагат на морската общност от БСП, четете тук

Какво предлагат на морската общност от „Демократична България“, четете тук

Какво предлагат на морската общност от ВМРО, четете тук

Какво предлагат на морската общност от Воля – НФСБ, вижте тук

Какво предлагат на морската общност от БНО, вижте тук

* Maritime.bg НЕ приема платена политическа реклама за кампанията. Изданието публикува свободно информация, свързана със заявки на политически субекти за развитие на морската индустрия в страната.

Последни новини

Последни новини