Три атомни подводници изплават едновременно в арктически лед (видео)

За първи път в историята на съвременна Русия три атомни подводници на Военноморския флот (ВМФ) изплаваха заедно в арктически лед. Това докладва главнокомандващият ВМФ адмирал Николай Евменов, предаде RB.

Маневрата е осъществена в ледено поле с дебелина до метър и половина. Подводниците са изплавали на повърхността „съгласно единен замисъл и план в назначеното време в район с радиус от 300 метра“, пише РИА „Новости“.

Една от подводните лодки проведежда практическа торпедна стрелба.

Арктическата експедиция „Умка 2021“ се провежда от 20 март под ръководството на главното командване на ВМФ. Както отбелязат руските медии, тя няма аналози в съветската и съвременната руска история.

В „Умка 2021“ участват над 600 военнослужещи и граждански персонал, около 200 образци въоръжение, военна и специална техника. В района на експедицията средната температура е минус 25-30°C, а поривите на вятъра достигат 32 метра в секунда.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на