Хванаха контрабандни цигари за 5 млн. лева в бургаско пристанище

Окръжна прокуратура-Бургас ръководи досъдебно производство за контрабандно пренасяне на над 13 милиона къса цигари. Те са били поставени в полуремарке, натоварено на ферибот от Република Грузия.

Пратката е установена на пристанище в град Бургас от митнически служители, извършили проверка на база метод „анализ на риска“, съобщиха на брифинг днес, 30.03.2021 г., прокурор Георги Чинев – административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас, Тихомир Каменов – зам.- директор на Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Агенция митници и Бойка Гашева – директор на ТД Южна морска.

Контрабандните цигари са пристигнали в България на 28.03.2021 година. Пратката е трябвало да бъде откарана с камион в Република Унгария. Задържаните контрабандни цигари са били разпределени в 651 062 кутии от две търговски марки, непознати на българския пазар. Цигарите са били укрити по метода „тапа“, при който малка част от декларирания товар се поставя в задната част на контейнера, за да бъде видян при негово отваряне. Общата стойност на задържаните цигари е близо 5 милиона лева.

Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл.242, ал.1, б. „д“ от НК, тъй като касае квалифицирана контрабанда на стоки за търговски цели в големи размери. Към момента е извършен оглед, проведени са и разпити на свидетели. Предстои да бъде назначена експертиза, която да установи дали цигарите са фабрично производство.

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на