В Морско училище впрягат изкуствения интелект срещу Ковид-19

Всичко в държавата продължава да е антиковид, което изправя Морско училище пред ново предизвикателство. Големият въпрос сега е, как класическите неща, с които се занимава изследователската ни програма да бъдат насочени в антиковид направление, заяви пред Maritime.bg заместник началникът по учебната и научната част във ВВМУ “Никола Й. Вапцаров, кап. I ранг, проф. Калин Калинов. По неговите думи, наистина е голямо предизвикателство, защото решението трябва да бъде умно, устойчиво, перспективно и бързо.  

Направихме предложение, което сме оформили и търсим подходяща програма, която да го финансира. Това е намирането на комплексно решение, което трябва да е в помощ на изследванията за състоянията на хората – обясни проф. Калинов. 

Какво представлява решението?

Разчитаме на готови прототипи на всички важни модули от следната система. Триизмерно картографиране на сграда – имаме тази възможност със завършен проект, който е приет от академичния съвет. Вече има 3D- изображение и виртуално можете да се разходите из Морско училище, да влезете в лабораториите му.

Това 3D-изображение може да служи като информационен слой, върху който да се изобразява текущото състояние на хората, които работят в сградата.

Представете си Морско училище облечено със сензори по коридорите, хората влизат в него и вървейки по тях, вкарват ръката си в изкуствена ръкавица, която им прави доста стойностно физиологическо обследване: пулс, температура, сърдечен ритъм и т.н.

Всички онези параметри, които дават моментната физиологична картина на човека и то в добра степен.

В система за личностно разпознаване се прави сравнение с типичното за него състояние.

Това става чрез елементи на изкуствен интелект.

И така контролираме, дали човекът е болен.

Това можем да го направим много бързо, да го регистрираме.

Комбинираме го с лицевото разпознаване, тъй като на всички места, където ще минете има разположени камери за лицево разпознаване- продължи проф. Калинов.

Примерно, на обяд ще имате още веднъж задължението да бръкнете в тази ръкавица, за да ви снеме още една характеристика на физиологичното състояние за деня.

Допуска се да бръкнете и за трети път. И ако – не дай си Боже! – човекът е болен, системата със своите елементи на изкуствен интелект сама предполага, кога е настъпил онзи момент, в който болестта в него се е развила до онази степен, че да започне да я разпространява около себе си.

Ако е от три дни, за този период тя определя всички контакти на този човек и изписва, с кого и кога, за колко време е контактувал. Тоест системата за локализиране на евентуалното разпространение на зараза веднага сработва и то тук нататък остава да се вземе решението.

Всичко това като система не е само за COVID-19, а е приложимо и за много други неща – каза още проф. Калинов. Защото тази условно наречена изкуствена ръкавица, която контролира параметрите, може да бъде и гривна или в други изпълнения, да бъде предоставена на хора, които страдат от хронични заболявания.

Трябва да бъде контролирано тяхното състояние, но те може да живеят на 50 км от големия град и просто да няма транспорт до града. Тоест личният лекар да може веднъж седмично да отдели от времето си, да отвори системата и да види как се менят физиологичните параметри на този човек.

И ако се наложи да му се обади, че трябва да дойдете на преглед или да го успокои, че всичко е нормално при него. Или тук говорим за дистанционна превантивна медицина, която може да дава добра картина.

Това може да бъде автомат в дома, свързан през интернет на мобилната мрежа. И така информацията да стига постоянно в центъра, да сигнализира за промяна в ритъма, пулса на сърцето, телесната температура и т.н.

Наши млади специалисти работят по изчистването на сигналите.

Защото когато ви снемат кардиограма, за да няма странични шумове от организма, които да й повлияят, трябва да сте легнал и напълно спокоен. Нашите младежи вече имат много добри постижения, как да изчистят сърдечния ритъм от всички странични шумове в организма,  които не са присъщи на сърдечната дейност, добави проф. Калинов.

По неговите думи тази система може да има и други приложения, например може да е система за контрол на летищата. Например, там ако нямат вашия физиологичен паспорт просто ще трябва да въведете началните цифри на ЕГН-то си и ще те идентифицират: физиологичното ви състояние ще бъде сравнено с типичното за мъжа или жената на същата възраст.

Какво имаме разработено в тази система? Имаме натрупано ноу-хау, което се нуждае от финансиране да го сглобим и регистрираме. Имаме сензорите за диагностика на физиологичното състояние. Имаме системата за лицево разпознаване, имаме системата за позициониране. Имаме елементи на системата с изкуствен интелект, което е софтуерно решение и може много бързо да се разработи. Имаме съпътстващи неща като изчистване на шумовете- изреди проф. Калинов. 

Паралелно с това ние работим за смарт оборудване за лаборатория. Какво имам предвид? Тя може да е биологична или химична лаборатория, няма никакво значение.

Специалистът, който ще работи в нея облича защитен костюм, оборудван с тези сензори. Влиза в лабораторията и отново същите неща: неговия профил се контролира, физиологично постоянно, сравнява се с типичния профил…

Всичко това може да бъде направено и за варианта пожарникари, работещи в тежки условия. Отново с елементи на изкуствен интелект и периодично може да се предупреждава: време е да свалите маската си, време е да излезете и да се дезинфектиране…

Неща, които човек може протоколно да наруши в ежедневието си, а така безпогрешно системата ще го следи и направлява.  Свързали сме се с фирма – много известен български производител на защитни облекла на световно равнище, купуват се дори в Бундесферът, защото освен за антиковид те са и срещу биологично оръжие. Работим с този производител, чакаме програма, където да се закачим и да  финансира сглобяването на продукта – добави проф. Калинов.

Работим и в направление мехатроника – автоматизиране на процеси в лаборатория. Става дума за различни автоматични модули на системата – получаването на пробите, придвижването им, изграждането на поточна лента. Тоест, процесен цикъл вътре в лабораторията, където пробите се придвижват от едно на друго място, което може да става и извън лентата с малък мехатронен робот, дистанционно управляван или с елементи на изкуствен интелект.  Тук също работим с партньори. Всъщност ние навсякъде работим с партньори, които имат готови мехатронни решения и просто трябва да се сглобят и прецизират за точната функционалност. Плюс система за пълна  дезинфекция при влизане и излизане от лабораторията.

В изследователската сфера  това може да бъде нашия антиковид принос. Хубавото е, че е нещо е устойчиво и може да се развива. Най- глупавото ще е в тази ситуация да излезем и да кажем: всичко свърши и да се върнем на 100% към предишния живот. Тази система може да ни помага. Разбира се, ако си научим добрите уроци и в случаите на класическите вирусни заболявания, които шестват всяка година. И могат да се получават много умни (смарт) организационни и технологични решения.

За нас понятието Корпоративна социална отговорност никога не е било само клише и твърдо считаме, че в такъв изострен кризисен момент държавата и обществото следва да се подкрепят с всички възможни антипандемични решения, за които имаме капацитет. И не крия, че отново разчитаме на сътрудничество. В направлението антиковид работим изключително тясно с експерти от Медицински университет Варна и Военномедицинска академия.

Нещата, свързани с модулите, за които вече споменах, демонстрирахме с голям успех на XIV-о специализирано международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2020“, с което Морско училище се представи със свой щанд – каза още проф. Калинов.

По неговите думи интересно било че на форума, наред с обичайните посетители, които идват да видят продукти от завършен тип, примерно автомати с боеприпасите – такова е разбирането за Хемус – имало и продавачи на услуги.

И наблюдавал нещо доста интересно – докато  хората, които са по скоро потребители на техника и технологии във въоръжението се интересували от завършените продукти, друга част посетители от съседните щандове, включително чужденци (на форума участвали 90 чуждестранни фирми) били силно впечатление от фрагментите, които демонстрирали от Морско училище.

Това са 3D-изображенията за лицевото разпознаване и останалите неща за които вече изреди малко по-горе. Те бяха заинтересувани от тези фрагменти, които демонстрирахме, защото много добре знаят, че това са тесните места и в тяхната работа. Ето един въпрос: как при липса на радиосигнал да изградим самоизграждаща се система за позициониране в подземията на един Мол. Изработихме това нещо. Системата кръстихме с работното наименование „Хензел и Гретел“ защото наподобяват пускането на трошички по пътя. Всички знаят, че това е тясното място на една стойността завършена система. Всичко друго съществува, просто трябва да бъде напаснато за конкретните условия, но научното приложното решение как точно да стане, това е проблемът. И на „Хемус 2020“ бяха привлечени точно от тези фрагменти, които демонстрирахме. 

Като че ли специално за ВВМУ изложението малко смени акцента на нашата комуникация. Ако преди се търсеше клиент, на който да продадем продукт, завършен в някаква степен, а при нас това са научно приложните продукти, този път търсихме повече партньори. Защо? При нас за производствена дейност разчитаме на прототипи, което беше слабото ни място. Защото в България изпълнителите на прототипи са изключително малко – в областта на въоръжената индустрия се броят на пръстите на едната ръка, също и в областта на морските решения.

И тези производители обикновено не поддържат конструкторски бюра, тоест те интегрират научни решения, които трябва да минат през тъй нар. стара Европа,  за да се върнат обратно. Така че  у нас слабото място е клиента, ние сме потребител втора категория – тези, които знаят принципите на конструирането на нововъведението, но нямат технологиите да го направят. И затова този път ние се насочихме към клиенти от тип партньори, които реализират такива прототипи за индустрията и се нуждаят от частни решения.

Няма да е коректно сега да говоря за конкретните партньорски връзки, само ще спомена, че в момента се формира консорциум, който ще кандидатства по европейска програма за подпомагане на малкия и среден бизнес. Там нашите изследователи ще участват пълноправно с екипи от фирми, които произвеждат отделни компоненти за решаването на въпроси, свързани с изграждането на подводна информационна система. Това е едното направление, другото е в областта на сензорните системи радиолокационните системи, където също сме в много напреднала фаза на преговори също с много известна европейска компания производител в областта на въоръжението и техниката и се надявам скоро да подпишем партньорско споразумение и да се присъединим към техен проект, допълни проф. Калинов

Последни новини

Последни новини

Пристанищни синдикати: Не подкрепяме предложенията на Благомир Коцев за зоната на Пристанище Варна

За прехвърляне на обособената обществена зона в Пристанищен терминал Варна - Изток на Община Варна се обяви бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (Продължаваме

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за