Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със своите 184 метра, както и първата от състава на руския флот и проект 09852, на борда на която ще има нов отсек за подводни безпилотни апарати „Посейдон“.

Официалната информация е изключително малко – известно е, че K-329 е спусната на вода през април 2019 година. На церемонията витлата ѝ бяха внимателно покрити – според данни от открити източници тяхната необичайна конструкция прави „Белгород“ толкова тиха. Тя ще бъде въоръжена с атомни торпеда от междуконтиненталния клас „Посейдон“.

20-метровият „Посейдон“ е способен да се потапя на дълбочина 1000 м и да се движи със скорост над 100 kn. Тази скорост се постига благодарение на „въздушна смазка“: част от парата от турбините под формата на мехурчета заобикаля корпуса, като така намалява съпротивлението. Според специалисти реакторът на „Посейдон“ използва за охлаждане течен метал.

Атомната подводница „Белгород“ ще може да носи шест „Посейдона“. В хода на държавните изпитания тя ще бъде тествана заедно с торпедото, предаде РБ.

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на