36 години Планетариум на Морско училище

Преди 36 години, през 1985-а, на Международния ден на авиацията и космонавтиката, е открит Планетариумът на Висшето военноморско училище. Това е най-големият планетариум не само в България, но и на Балканския полуостров. От една година към Планетариума работи и Морска астрономическа обсерватория. По този начин Висшето военноморско училище разполага, освен с високотехнологични тренажори за обучение на бъдещите морски капитани, и с астрономически образователен (Морският планетариум) и научноизследователски (Морската астрономическа обсерватория) център. Международният ден на авиацията и космонавтиката традиционно се отбелязва в Морския планетариум с астропарти – част от международната програма „Нощта на Юрий Гагарин“. След настъпването на нощта, на 12 април 2021 г. в Морската астрономическа обсерватория се проведоха наблюдения на изкуствени спътници и интересни ярки астрономически обекти.

Строителството на Планетариума започва през 1982 г. Сградата има много интересна архитектура, която отговаря на изискванията за звездна зала с проекционна апаратура. На първия етаж е разположена музейна експозиция, представяща историята на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. На втория етаж е изградена Звездната зала.

Първото представление в Звездната зала е на 12 април 1985 г. Първият директор на Планетариума е капитан Димитър Симеонов.

В Звездната зала се провежда обучението по дисциплината „Астронавигация“ в катедра „Корабоводене“ на ВВМУ. Курсанти и студенти изучават звездите като главни обекти за наблюдение при определяне на мястото на кораб.

Звездната зала на Планетариума е с диаметър 18 метра. В залата са монтирани 100 въртящи се стола, които позволяват наблюдение на звездното небе във всички посоки. В залата е монтиран проекционен апарат за космически полети от типа RFP DP, който пресъздава много точно звездното небе и фигурите на съзвездията.

С негова помощ могат да се проследят върху небесната сфера денонощното и годишното движение на Слънцето, на Луната и на планетите. Проекционният апарат се върти около четири оси и това позволява да се демонстрират основните елементи на небесната сфера и да се решават астро-навигационни задачи.

Планетариумът има възможност да покаже пътуване до Южния полюс и да се разгледат звездите и съзвездията от южното небе. В Звездната зала може да се демонстрират пътувания в Космоса, да се разгледа Слънчевата система от милиони километри, да се видят четирите Галилееви спътника, обикалящи около Юпитер. Специална видео- и звукова апаратура създават визуален и акустичен комфорт в Звездната зала.

Панорамната демонстрация на звездното небе върху полусферичния екран създава пълна илюзия за наблюдаване на истинско звездно небе, което може да се вижда само в ясна безлунна нощ, далече от светлините на градовете. Специална проекционна панорама създава илюзията, че сме в центъра на Варненския залив. Тя е създадена по оригинални фотографии на Варненския залив, направени през 1985 г. от капитан Симеонов. По време на звездните представления лунната проекционна панорама пресъздава повърхността на Луната. Третата проекционна панорама създава картината на Южния полюс.

Продължителността на всяка звездна демонстрационна програма е 40 минути, като се ползват български, английски, немски, френски, руски, румънски, шведски и финландски език.

Планетариумът се използва активно от Студентското астрономическо общество и от Студентското космическо общество на ВВМУ. Студентите и курсантите разработват интересни космически проекти, с които участват в научноизследователски програми на НАСА и Европейската космическа агенция.

Върху външната стена на Звездната зала има уникален, много красив стенопис. Негов автор е художникът Даниел Божков. Стенописът представя по изключително красив начин еволюцията на живота на Земята. Ето неговия коментар в началото на работата му: „Искам това да бъде една сага за живота върху Земята – от първата клетка до втурването му в Космоса! Земята е оазис всред една невъобразимо голяма звездна пустиня. В него главният актьор е Човекът. Ще изключа Човека. Ще изключа човешки фигури! Ще оставя само Човешкия дух!“ Звездното небе чрез фигурите на съзвездията също са част от стенописа. Те леко прозират зад кадифето на звездното небе.

Над вратата на Планетариума е нарисувана хелиоцентричната система на Коперник – един от върховете в астрономическите познания на човечеството.

Планетариумът е отворен и за посещения от граждани и туристически групи за звездни демонстрации, учебни лекции, конференции и културни проекти.

Последни новини

Зоната на здрача в Световния океан крие огромни рибни ресурси

През 1789 г. изследователите Алесандро Маласпина и Хосе де Бустаманте отплават от Кадис на първата испанска научна експедиция около света. В продължение на пет години Маласпина и Бустаманте изучават и събират животни и растения в цялата
Прочетете

Путин: Англо-саксонците стоят зад атаката срещу „Северен поток“

Англо-саксонците стоят зад атаката срещу тръбопровода "Северен поток". Това заяви Владимир Путин по време на церемония по подписване на споразумение за присъединяване на териториите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, както и
Прочетете

Близо 5,5 млн. тона товари са изнесени през украинските пристанища

По „зърнения коридор“, отворен след споразумението между Украйна и Русия с посредничеството на ООН и Турция от края на юли, до момента са преминали 235 кораба, натоварени с близо 5,5 млн. тона селскостопанска продукция, съобщи
Прочетете

Увеличават капацитета на Пристанищен терминал „Видин-център“

Пристанище Видин - Център, снимка: "Пристанище Видин" Повече пътнически кораби ще могат да акостират едновременно на пристанище "Видин-център". Приключват ремонтните дейности, финансирани от Държавно предприятие "Пристанищна
Прочетете

Нов член в семейството на Maritime.bg

Българското специализирано морско издание Maritime.bg® придоби нов международен новинарски бранд, с който активно ще популяризира морската индустрия в страната. Maritime.News вече е част от портфолиото на Maritime.bg.
Прочетете

Над 200 участници на „High-Tech Summit for the Black Sea“ край Варна

На 27 и 28 септември в к.к. Златни пясъци, гр. Варна се проведе Международен черноморски форум за технологии и иновации в синята икономика - High-Tech Summit for the Black Sea (#HTS4BS). Повече от 200 участници, между които
Прочетете

Южен поток транспорт: Въвеждането на нови санкции не ограничава преноса на газ

Компанията оператор на газопровода "Турски поток" заяви, че Нидерландия ѝ е отнела лиценза за износ, предаде Ройтерс. Компанията заяви също така, че въпреки отнемането на лиценза, продължава да транспортира газ и че е поискала
Прочетете

Борислав Гуцанов: Територията на Морска гара – Варна трябва да се промени

Българска морска камара провежда серия от срещи с представители на политически партии, които ще участват в извънредните парламентарни избори, които ще се проведат на 2 октомври. Maritime.bg публикува без редакторска намеса предоставената
Прочетете

„Пристанище Варна“ ЕАД отбеляза Световния морски ден

“Пристанище Варна“ ЕАД се присъедини към Международната морска организация (IMO) в честването на Международния морски ден. Темата тази година – Нови технологии за по-екологично корабоплаване – подчертава значителната необходимост
Прочетете

Нова онлайн среда подпомага потребителите на вътрешни водни пътища

Mеждународна платформа с непрекъснат достъп до статична и динамична информация за европейските вътрешни водни пътища е изградена в рамките на проект RIS COMEX, по който Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е бенефициент за
Прочетете

Последни новини

Близо 5,5 млн. тона товари са изнесени през украинските пристанища

По „зърнения коридор“, отворен след споразумението между Украйна и Русия с посредничеството на ООН и Турция от края на юли, до момента са преминали 235 кораба, натоварени с

Борислав Гуцанов: Територията на Морска гара – Варна трябва да се промени

Българска морска камара провежда серия от срещи с представители на политически партии, които ще участват в извънредните парламентарни избори, които ще се проведат на 2 октомври.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент