През юни започват дейностите за „втория Босфор“

Турция стартира с изпълнението на проекта за изграждането на канал „Истанбул“ през юни. Президентът на републиката Тайип Ердоган обяви това пред журналисти след молитва, излъчвана от канал НТВ, предаде БГНЕС.

„Искаме да започнем изграждането на канал „Истанбул“ със строежа на мостове, които ще пресичат канала. Надявам се, че ще можем да предприемем стъпки по изграждането на един от мостовете, който ще преминава през канала през юни“, каза турският лидер. 

Ердоган съобщи за първи път за канал „Истанбул“ през 2011 г., като подчерта, че ще се превърне в нова артерия за корабоплаване в западната част на Истанбул, свързваща Черно с Мраморно море.

Изкуственият воден път гарантира пълна безопасност на корабоплаването, според думите на турските власти. Очаква се дневно през канала да преминават поне 160 плавателни съда.

Планира се по маршрута на канала да бъдат изградени 10 моста, а около бреговете му ще бъде построен град с население 500 000 души, съобщи Анадолската агенция.

Още през 2019 г. президентът заяви, че корабоплаването по канала няма да попада под действието на режима на проливите, залегнал в Конвенцията от Монтрьо, която урежда въпросите с преминаването на търговски и военни кораби през Босфора и Дарданелите.

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните