Лавров: Присъствието на американски кораби в Черно море е придружено от агресивна реторика

Снимката е илюстративна.

Американското посолство в Анкара е уведомило Турция за отмяна на преминаването на два кораба от Военноморските сили на САЩ през Босфора към Черно море, съобщава пред РИА Новости източник от турското външно министерство.

Първоначално беше съобщено, че двата американски разрушителя „Рузвелт“ и „Доналд Кук“ трябва да влязат в Черно море на 14 и 15 април и да останат там до 4 и 5 май.

Според говорителя на Пентагона Джон Кърби операциите на американските военни кораби в Черно море са „рутинни“, САЩ координират тези действия с турските власти според конвенцията от Монтрьо.

Както руският външен министър Сергей Лавров заяви на свой ред, преминаването на американски кораби в Черно море е придружено от агресивна реторика, Москва не разбира какви точно цели преследва Вашингтон.

Конвенцията от Монтрьо, приета през 1936 г., запазва свободата на преминаване през Босфора и Дарданелите за търговски кораби на всички страни, както в мирно, така и във военно време. Режимът на преминаване на военните кораби обаче е различен по отношение на черноморските и нечерноморските държави. Военните кораби на държави, които нямат достъп до Черно море, могат да останат във водната му зона не повече от 21 дни и за тях има сериозни ограничения. | Фокус

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент