Русия ограничава корабоплаването в зони край Крим

Русия ще ограничи до октомври плаването на военни и търговски кораби в три зони около полуостров Крим, анексиран от Москва. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес и Дир.

Напрежението между Русия и Украйна се засилва все повече от няколко седмици – Киев обвинява Москва, че търси повод за война с цел да нахлуе на украинска територия, а Москва обвинява Киев, че готви офанзива срещу проруските сепаратисти в източните украински региони, допълва БТА.

Русия струпа войски в Крим и започна военноморски маневри в Черно море.

„От 21.00 ч. на 24 април до 21.00 ч. на 31 октомври временно се спира осъществяването на правото на мирно преминаване през териториалните морета на Руската федерация за чуждестранни военни кораби и други държавни плавателни съдове“, се казва в бюлетин на управлението по корабоплаване към руското военно министерство, цитиран от РИА Новости.

Става дума за три зони около най-западната част на Крим, край южните му брегове от Севастопол до Гурзуф и за „правоъгълен район“ близо до Керченския полуостров недалеч от Опукския резерват.

Последната е най-спорна, тъй като е близка до Керченския проток между Черно и Азовско море, който е от решаващо значение за износа на зърнени храни и стомана от Украйна, отбелязва АФП.

В миналото там са ставали сблъсъци – през 2018 г., например, Русия задържа там три украински военни кораба. Киев и Западът обвиниха Русия, че съзнателно „възпрепятства“ минаването на търговски кораби през Керченския проток. Москва претендира за контрол върху него с оглед анексията на Крим и с цената на големи разходи построи над протока мост, който да съедини територията й с анексирания полуостров.

Преди да стане ясно кои зони ще бъдат засегнати от ограниченията, украинското външно министерство разкритикува мерките като „узурпация на суверенните права на Украйна“.

Ведомството изтъкна, че по силата на Конвенцията на ООН по морско право „Русия не бива нито да възпрепятства, нито да създава пречки за превоза през протока към пристанищата в Азовско море“.

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните