Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за необходимостта, Република България да се присъедини към съответните Резолюции на ООН, както и за необходимостта от съдействие от страна на Министерство на здравеопазването, с цел определянето на българските морски лица за „ключови работници“ в националното законодателство. Това пише изпълнителният директор на ИАМА к.д.п. Живко Петров до морския посланик к.д.п. Андриян Евтимов в писмо, с което Maritime.bg разполага.

От отговора става ясно, че за българската морска администрация са били необходими близо четири месеца, за да се задейства по този наболял въпрос. Припомняме, че още в началото на декември м.г. ООН прие резолюция, с която насърчава държавите да определят моряците за ключови работници. През този период морският посланик к.д.п. Евтимов, както и сдружения от морската индустрия в страната, настояваха за спешни действия от страна на държавата и прилагане на резолюцията.

Действия на компетентните органи не последваха. ИАМА предприема стъпки едва в седмицата, в която предстоят парламентарните избори от 4 април в страната, с което практически е обрекла всякакви евентуални законодателни инициативи на неуспех.

До момента няма данни българските моряци официално да са обявени от държавата за ключови работници.

В същото време от ИА „Морска администрация“ посочват лаконично: „Към момента не е получена обратна връзка по поставения въпрос, но действащите мерки по отношение на организацията на имунизационната кампания срещу COVID-19 в България дава възможност на всички граждани, в т.ч. и българските морски лица да се имунизират срещу COVID-19 безплатно и по желание“.

Последни новини

Последни новини