Пристанищата във Варна и Бургас отбелязват годишнини

На 18 май българските пристанища във Варна и Бургас ще отбележат своите годишнини.

На 18 май преди 118 години е създадено пристанището в Бургас, а три години по-късно това във Варна.

Двата държавни оператора обявиха събития по повод годишнините.

„ПРИСТАНИЩЕ БУРГАС“

„Пристанище Бургас” ЕАД и СНЦ „Гларус-Бургас” Ви каним заедно да отпразнуваме 118-та годишнина от откриването на първото съвременно българско пристанище в Бургас! Основен акцент в честването ще бъде представянето на първия в България хибриден екокатамаран, построен по проект „Плаване през Черно море”, финансиран по ОП „Черноморски басейн 2014-2020”.

Програма за тържеството на 18 май 2021 г.:

10:00 часа – Пред кулата на Фаропазача млади художници от  ОУ „Св. Климент Охридски” ще участват в пленер „Морски ескиз”, организиран от НЧ „Изгрев 1909” – Бургас. Творбите ще са посветени на годишнината на Бургаското пристанище и Европейския морски ден, който отбелязваме на 20 май. В пространството ще бъде подредена изложба с рисунки на морска тематика.

11:00 часа – Посрещане на новопостроения хибриден екокатамаран, който ще застане на 3-то корабно място пред „Магазия 1”.

11:10 часа – Първа демонстрационна обиколка с екокатамарана в акваторията на пристанището с ученици от ПГМКР „Св. Никола”, които в бъдеще ще провеждат обучения на него.

11:20 часа – В изложбената зала на НХА на 2-ри етаж в „Магазия 1” ще се проведе видеоконферентна връзка с участниците в проекта „Плаване през Черно море”, от страна на Гърция и Грузия. Ще бъде представена презентация  за етапите на реализация на проекта.

12:00 – 13:00 часа – Демонстрационни пътувания с хибридния катамаран в бургаския залив за журналисти и гости.

„ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА“

Официалното откриване на варненското пристанище е на 18 май 1906 г., в присъствието на Княз Фердинанд I. 115 години по-късно Пристанище Варна ще отбележи своята годишнина с конкурс за авторски фотографии на тема „П̲р̲и̲с̲т̲а̲н̲и̲щ̲е̲ В̲а̲р̲н̲а̲,̲ п̲о̲р̲т̲а̲л̲ к̲ъ̲м̲ м̲о̲р̲с̲к̲и̲я̲ с̲в̲я̲т̲“̲.

Фотоконкурсът има за цел да покаже живописната страна на нашето пристанище и очарователните гледки, които ни предоставя ежедневно. Целта е да бъдат насърчени фотолюбители и професионални фотографи, да уловят и запечатат с обективите си невероятни и вдъхновяващи моменти и красиви морски пейзажи.Участниците ще бъдат класирани на база възраст в две категории: Деца и младежи под 18 годишна възраст и Участници над 18 годишна възраст. Конкурсът ще се проведе от 𝟏𝟖 май до 𝟏𝟖 юни. Наградите ще са под формата на ваучери за фототехника от „Фотосинтезис“. Те ще бъдат обявени и връчени на специална церемония при откриване на изложба, помещаваща се в емблематичната за варненци – Морска гара. В нея ще имат възможност да участват първите 10 фотографии, класирани от журито във всяка категория.

Последни новини

Последни новини

Възстановяват отбивни съоръжения в два пристанищни терминала във Варна

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) планира възстановяване състоянието на отбивни съоръжения по кейови стени в два пристанищни терминала във Варна, става