Пристанищата във Варна и Бургас отбелязват годишнини

На 18 май българските пристанища във Варна и Бургас ще отбележат своите годишнини.

На 18 май преди 118 години е създадено пристанището в Бургас, а три години по-късно това във Варна.

Двата държавни оператора обявиха събития по повод годишнините.

„ПРИСТАНИЩЕ БУРГАС“

„Пристанище Бургас” ЕАД и СНЦ „Гларус-Бургас” Ви каним заедно да отпразнуваме 118-та годишнина от откриването на първото съвременно българско пристанище в Бургас! Основен акцент в честването ще бъде представянето на първия в България хибриден екокатамаран, построен по проект „Плаване през Черно море”, финансиран по ОП „Черноморски басейн 2014-2020”.

Програма за тържеството на 18 май 2021 г.:

10:00 часа – Пред кулата на Фаропазача млади художници от  ОУ „Св. Климент Охридски” ще участват в пленер „Морски ескиз”, организиран от НЧ „Изгрев 1909” – Бургас. Творбите ще са посветени на годишнината на Бургаското пристанище и Европейския морски ден, който отбелязваме на 20 май. В пространството ще бъде подредена изложба с рисунки на морска тематика.

11:00 часа – Посрещане на новопостроения хибриден екокатамаран, който ще застане на 3-то корабно място пред „Магазия 1”.

11:10 часа – Първа демонстрационна обиколка с екокатамарана в акваторията на пристанището с ученици от ПГМКР „Св. Никола”, които в бъдеще ще провеждат обучения на него.

11:20 часа – В изложбената зала на НХА на 2-ри етаж в „Магазия 1” ще се проведе видеоконферентна връзка с участниците в проекта „Плаване през Черно море”, от страна на Гърция и Грузия. Ще бъде представена презентация  за етапите на реализация на проекта.

12:00 – 13:00 часа – Демонстрационни пътувания с хибридния катамаран в бургаския залив за журналисти и гости.

„ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА“

Официалното откриване на варненското пристанище е на 18 май 1906 г., в присъствието на Княз Фердинанд I. 115 години по-късно Пристанище Варна ще отбележи своята годишнина с конкурс за авторски фотографии на тема „П̲р̲и̲с̲т̲а̲н̲и̲щ̲е̲ В̲а̲р̲н̲а̲,̲ п̲о̲р̲т̲а̲л̲ к̲ъ̲м̲ м̲о̲р̲с̲к̲и̲я̲ с̲в̲я̲т̲“̲.

Фотоконкурсът има за цел да покаже живописната страна на нашето пристанище и очарователните гледки, които ни предоставя ежедневно. Целта е да бъдат насърчени фотолюбители и професионални фотографи, да уловят и запечатат с обективите си невероятни и вдъхновяващи моменти и красиви морски пейзажи.Участниците ще бъдат класирани на база възраст в две категории: Деца и младежи под 18 годишна възраст и Участници над 18 годишна възраст. Конкурсът ще се проведе от 𝟏𝟖 май до 𝟏𝟖 юни. Наградите ще са под формата на ваучери за фототехника от „Фотосинтезис“. Те ще бъдат обявени и връчени на специална церемония при откриване на изложба, помещаваща се в емблематичната за варненци – Морска гара. В нея ще имат възможност да участват първите 10 фотографии, класирани от журито във всяка категория.

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и