България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция „Морска администрация“ се е активирала едва дни преди парламентарните избори в страната, за да информира транспортното министерство за приетите четири месеца по-рано резолюции на ООН.

Още по-рано – през септември м.г., Комитетът по морска безопасност на Международната морска организация препоръчва на държавите членки да определят национални координационни центрове за смяна на екипажи и репатриране на моряци.

Проверка на Maritime.bg установи, че и към момента (26 март, MSC.7/Circ.1/Rev.25) за територията на страната няма определен подобен център, а инициативата за неговото създаване по всяка вероятност отново е пропусната от софийската централа на морската агенция.

Според резолюция MSC.473 (ES.2), Националните центрове за смяна на екипажи и репатриране на моряци по време на пандемията COVID-19 координират действията на национално ниво, включително поддържат връзка с генералния секретар на Международната морска организация, за да могат държавите-членки да бъдат съветвани за целите на координацията.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент