Регата Varna Channel Cup се завръща

Седмото издание на единствената по рода си регата Varna Channel Cup ще се проведе във Варна между 21 – 24 май. Най-зрелищното ветроходно състезание по нашите ширини отново ще доближи макисмално спинакери и публика в морска надпревара, включваща гонка в канала на варненското езеро. 

Събитието се организира от яхт клуб ЛЗ яхтинг 1991 и СК Ултрамарин, под егидата на Община Варна. Това е единствената в България регата, включваща гонки канал-езеро, което позволява публиката да види съвсем отблизо, от брега на Аспарухово, преминаващите на една ръка разстояние килови яхти. Събитието е любима атракция и за фотографи и любители на дронове, които снимат яхтите в канала, от Аспарухов мост, Морската градина и близките плажове. 

Очаква се в надпреварата, част от честванията по случай юбилея Варна – 100 години курортен град,  да се включат около 300 ветроходци на 40 яхти от различни ORC и IRC класове. 

 „Миналата година проведохме едно COVID издание, в което просто се състезавахме без традиционните за регатата популяризиране и съпътстващи събития. Радваме се, че едно от спортните събития, които се превърнаха в емблема за Морската столица отново ще бъде в пълния си блясък. Едва няколко са подобни регати по света и варненци имат късмет, че градът позволява провеждането на подобен формат канал-езеро, в което цветните спинакери да преминат толкова близо до брега. Надявам се, че и тази година ще се запази тенденцията варненци да отделят от времето си за това събитие и да заведат децата си да го наблюдават.“ – споделя организаторът Лъчезар Братоев от яхт клуб ЛЗ яхтинг 1991.

Удобни места за наблюдение:

21-ти май от 15:00 до 17:00ч. 

Pro-Am Race Морска градина, Вълнолом

21-ти май от 11:00 до 18:00ч.

Морска градина, Вълнолом

23-ти май от 10:00 до 18:00ч.

Кв. Аспарухово – Южен бряг на канала

Морска гара- Варна – пешеходна зона

24-ти май от 10:00ч.— 17:00

Централен плаж

Морско казино, Вълнолом

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент