На днешната дата е осветена първата публична експозиция на Морския музей

На днешната дата – 20 май, през 1923 година е осветена първата публична експозиция на Морския музей (днес – Военноморски музей).

В началото на 20-те години на ХХ век във Варна има реални предпоставки за откриването на публична експозиция на Морския музей: набрани са експонати, намерени са поддръжници и реализатори на инициативата, осигурено е помещение.

Да припомним, че ядрото на музея е създадено в Русе през 1883 г. и тогава е на подчинение на командването на Дунавската флотилия.

Отварянето на музея обаче за публика става във Варна 40 години по-късно. Предшествано е от решение на Управителния съвет на Българския народен морски сговор (БНМС) от август 1921 г. музейната сбирка да бъде преместена от Русе във Варна.

Предоставени са две стаи в тогавашната Девическа гимназия. Инициаторите са офицерите Георги Славянов, Иван Михайлов, Сава Иванов. Сред първите уредници са имената на Протаси Пампулов, Стефан Цанев. Привлечен е видният археолог Карел Шкорпил.

Чертежите, плановете, диаграмите се дължат на руския полковник Александър Полубояринов, археолог по образование. Официалното откриване на Морския музей става на 20 май 1923 година. Освещаването се извършва от Варненския и Великопреславски митрополит Симеон. Царят е представляван от флотския си адютант капитан-лейтенант Коста Скутунов. На откриването присъстват делегации от Софийския университет, Географското дружество, Икономическото дружество, Природоизпитателното, Инженерно-архитектурното дружество, Ловджийското дружество, Туристическото дружество и други.

Модел на парен двигател на торпедоносец тип „Дръзки”

По повод годишнината от освещаването на първата експозиция и с благодарност към предшествениците си, грижили се за попълване на фондовете, музеят представи един любопитен експонат, регистриран в първата инвентарна книга на Морския музей – модел на парен двигател на торпедоносец тип „Дръзки”.

Моделът е изработен от фирмата-производител на торпедоносците – „Шнайдер и Сие” гр. Шалон сюр Сон (Франция) – през 1907 г. Постъпва в музея като дарение от царското семейство на 28 януари 1941 г.

Във връзка с годишнината моделът е изложен като „експонат на месеца“ в залите на музея и може да бъде разгледан от днес до края на месец юни.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент