Наши риболовци извадиха 50 километра мрежи от Черно море

Над 7 тона свободно плаващи в Черно море рибарски мрежи, пластмаса и метали са събрани и изведени на брега от екипажите на корабите на сдружение “Черноморски изгрев”.

Усилието е в рамките на дългосрочния проект “Най-ценния улов” по инициатива на Черноморски Улов в партньорство със сдружението.

Общата дължина на събраните мрежи се изчислява най-малко на 50 км., което е разстоянието от нос Емине до Варна – част от покритата територия по време на инициативата.

Кампанията “Най-ценния улов” започна в деня на Черно море 31.10.2020 г. В продължение на повече от 6 месеца 25 риболовни кораба от риболовно сдружение Черноморски изгрев събираха отпадъците в Черно море с цел да бъдат изведени на брега и подготвени за повторна употреба.

“Най-ценният улов” е по инициатива на компанията за устойчиви рибни продукти “Черноморски улов”. Проектът има за цел ограничаване на щетите от призрачния риболов в Черно море, както и да хвърли светлина върху проблема. 

Призрачният риболов е една от големите заплахи за моретата и океаните в глобален мащаб. Черно море не прави изключение. Според Института по Океанология към Истанбулския Университет, реалният обем на наличие на отпадък и последици за екосистемите в Черно Море имат нужда да бъдат по-добре изяснени.

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент