Наши риболовци извадиха 50 километра мрежи от Черно море

Над 7 тона свободно плаващи в Черно море рибарски мрежи, пластмаса и метали са събрани и изведени на брега от екипажите на корабите на сдружение “Черноморски изгрев”.

Усилието е в рамките на дългосрочния проект “Най-ценния улов” по инициатива на Черноморски Улов в партньорство със сдружението.

Общата дължина на събраните мрежи се изчислява най-малко на 50 км., което е разстоянието от нос Емине до Варна – част от покритата територия по време на инициативата.

Кампанията “Най-ценния улов” започна в деня на Черно море 31.10.2020 г. В продължение на повече от 6 месеца 25 риболовни кораба от риболовно сдружение Черноморски изгрев събираха отпадъците в Черно море с цел да бъдат изведени на брега и подготвени за повторна употреба.

“Най-ценният улов” е по инициатива на компанията за устойчиви рибни продукти “Черноморски улов”. Проектът има за цел ограничаване на щетите от призрачния риболов в Черно море, както и да хвърли светлина върху проблема. 

Призрачният риболов е една от големите заплахи за моретата и океаните в глобален мащаб. Черно море не прави изключение. Според Института по Океанология към Истанбулския Университет, реалният обем на наличие на отпадък и последици за екосистемите в Черно Море имат нужда да бъдат по-добре изяснени.

Последни новини

Последни новини

Пристанищни синдикати: Не подкрепяме предложенията на Благомир Коцев за зоната на Пристанище Варна

За прехвърляне на обособената обществена зона в Пристанищен терминал Варна - Изток на Община Варна се обяви бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (Продължаваме

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за