Моряци сигнализират: Поставят ни под карантина в пълен разрез с разпоредбите

Български моряци сигнализираха Maritime.bg, че при завръщане в страната след прекратени контракти са поставяни под карантина или са им изисквани отрицателни тестове за COVID-19 или ваксинационни сертификати.

По всяка вероятност става дума за непознаване или неразбиране на заповедите на здравното министерство от конкретни служители на граничния и здравен контрол на летищата във Варна и София.

В последните заповеди на Министерството на здравеопазването за моряците е посочено, че не подлежат на задължително карантиниране, нито предоставяне на резултати от COVID-19 тестове или ваксинационни сертификати.

Същото важи за лицата, ангажирани с поддръжката на плавателните съдове, които при влизането си на територията на Република България изпълняват служебните си задължения.

Ето какво гласи т. 9 в) от заповедта на здравния министър от 18 май:

9. На територията на Република България могат да влизат, без да е необходимо да представят документ по т. 5 или 6 лица, които са:
.
.
в) членове на екипажите на плавателни съдове

и лицата, ангажирани с поддръжката на плавателните съдове, които при влизането си на територията на Република България изпълняват служебните си задължения;

Maritime.bg припомня, че задължителната карантина за българските моряци отпадна, след активната намеса на морския посланик на Международната морска организация кап. Андриян Евтимов и съдействие на Министерството на транспорта.

Настоящите случаи нямаше да попадат в черната статистика, ако морските лица бяха обявени за ключови работници от България, както настояват в свои резолюции ООН и Международната морска организация.

Вижте още по темата:

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент