Сигнализираха транспортния министър за карантинирането на моряци

Служебният транспортен министър Георги Тодоров е сигнализиран за прилагана през последните седмици практика на българските летища за карантиниране на моряци, което става в разрез с действащите разпоредби по време на пандемията.

Maritime.bg припомня, че поставянето на завръщащи се в България морски лица в задължителна изолация бе отменено още през май месец 2020 г. Това стана възможно след активното взаимодействие между транспортното министерство и морския посланик кап. Андриян Евтимов и в отговор на апелите на IMO, ILO, ICS и ITF.

Сега със свое писмо кап. Андриян Евтимов сигнализира министъра за прилагани ограничителни мерки спрямо моряци, въпреки постигнатия напредък.

„Практиката на българските летища показва, че независимо от факта, че моряците се идентифицират като такива с моряшки паспорт или моряшка книжка или с писмо от корабособственика/менджъра те биват заставяни да стоят под карантина до извършване на тест или се задължават да правят тест на летището“, пише морският посланик кап. Евтимов.

Той подчертава, че тълкуването на заповедите на здравния министър, което се наблюдава на български летища към момента, е „изненадващо и неправилно“.

„…освобождаването на моряците от карантина при завръщане от работа на кораб бе решено в средата на миналата година на база апел от международни организации като IMO, ILO, ICS, ITF и други с признанието, че те са в основата на световната верига за снабдяване…“, пише морският посланик в писмото си до министър Тодоров.

Морският посланик настоява да се изясни ситуацията и да се приложат действия, за да не се налагат ограничителни мерки за морски специалисти. Той предлага до органите на РЗИ да бъдат подадени пояснения по отношение на заповедта на здравния министър в частта й за морските лица или същата да бъде редактирана.

Maritime.bg припомня, че подобна ситуация нямаше да бъде възможна, ако България бе обявила моряците за ключови работници, както настояват в свои резолюции от ООН. От кореспонденция на ИА „Морска администрация“ – София стана ясно, че агенцията информира Министерството на транспорта за това едва в края на месец март и дни преди парламентарните избори, което практически е довело до затваряне на пътя за законодателна инициатива в полза на моряците и морската индустрия.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент