Турция обяви, че са открити още газови залежи в Черно море

Турция обяви, че започва нови проучвания за находища на природен газ  в Източното Средиземноморие, съобщи “Дейли Сабах”.

“Има признаци на залежи от природен газ. Смятаме, че има потенциал в сондажите, които сме извършили”, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез и добави, че има нови находища и  в Черно море, където страната миналата година направи най-голямото си досега откритие на природен газ и най-голямото откриване на офшорен природен газ в света през 2020 г., предаде Банкер.

Първият сондажен кораб в страната „Фатих“ откри 405 милиарда кубически метра (bcm) природен газ в кладенеца „Туна-1“ в газовото находище „Сакария“, разположено на около 100 морски мили северно от турското черноморско крайбрежие. Президентът Реджеп Ердоган смята, че експлоатацията на находището може да започне още през 2023, а по този начин страната му щяла да престане да бъде вносител на енергоносители и щяла да стане износител.

Специалистите обаче са скептично настроени. Симон Шулте от Института по енергийно стопанство към Кьолнския университет припомня, че най-напред трябва да се изчисли колко ще струва разработването на находището и самият добив на газ: „В Черно море това е доста трудна работа,“ смята експертът. Той припомня, че в румънския шелф през 2012 година също беше открито голямо газово находище, което и досега си стои почти неразработено, пише Дойче Веле.

Турският енергиен анализатор Недждет Памир предупреждава, че още е прекалено рано да се говори за наличните обеми газ. За да се проверят фактите ще трябва още многомесечна работа, а големите надежди често водят до големи разочарования, казва още Памир.

Издадените в България разрешения за търсене и проучване на нефт и газ в Черно море са три – за блок “Хан Аспарух”, за блок “Хан Кубрат” (преди “Силистар”) и за блок “Тервел”.

Първото разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в дълбоките води на Черно море е дадено за блока “Хан Аспарух” през септември 2012 г. на консорциум от австрийската OMV Offshore Bulgaria (30%), френската Total E&P Bulgaria (40%), която е и оператор, и испанската Repsol Bulgaria (30%). Първоначалният блок бе с площ от 14 220 кв. км. Той и е съседен, както на турския, така и на румънския, в които бяха открити залежите. Обхваща дълбоководната част на изключителната икономическа зона на България в Черно море.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент