Извън контрол е пожарът на X PRESS PEARL (видео)

Извън контрол е пожарът на борда на плаващия под флага на Сингапур и построен през тази година контейнеровоз X PRESS PEARL (9875343). Това става ясно от разпространени във вторник снимки от Военновъздушните сили на Шри Ланка. Maritime.bg припомня, че сигнал за бедствие бе подаден на 20 май, когато корабът се намира на рейд пред пристанище Коломбо и на 9,5 nm от брега.

Местните власти съобщават, че днес на борда на кораба е имало експлозии. Осем контейнера са паднали зад борда на плавателния съд, превозвал 1 486 TEU, сред които и такива с 25 t азотна киселина, както и единици с химикали и козметика.

Още през миналата седмица властите в Шри Ланка съобщиха, че сред 25-членния екипаж няма пострадали. Мъжете са евакурирани.

Последвалата операция за овладяване на огъня е силно затруднена от метеообстановката – за района се съобщава за силен вятър.

Компанията оператор на кораба изтъкна вчера, че „ситуацията е под контрол“, а в борбата по овладяването й ще се включат още влекачи. Вчера на борда на кораба е осъществен оглед от екип на Smit.

Видео:

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по