Извън контрол е пожарът на X PRESS PEARL (видео)

Извън контрол е пожарът на борда на плаващия под флага на Сингапур и построен през тази година контейнеровоз X PRESS PEARL (9875343). Това става ясно от разпространени във вторник снимки от Военновъздушните сили на Шри Ланка. Maritime.bg припомня, че сигнал за бедствие бе подаден на 20 май, когато корабът се намира на рейд пред пристанище Коломбо и на 9,5 nm от брега.

Местните власти съобщават, че днес на борда на кораба е имало експлозии. Осем контейнера са паднали зад борда на плавателния съд, превозвал 1 486 TEU, сред които и такива с 25 t азотна киселина, както и единици с химикали и козметика.

Още през миналата седмица властите в Шри Ланка съобщиха, че сред 25-членния екипаж няма пострадали. Мъжете са евакурирани.

Последвалата операция за овладяване на огъня е силно затруднена от метеообстановката – за района се съобщава за силен вятър.

Компанията оператор на кораба изтъкна вчера, че „ситуацията е под контрол“, а в борбата по овладяването й ще се включат още влекачи. Вчера на борда на кораба е осъществен оглед от екип на Smit.

Видео:

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Десет процедури по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури  са планирани да стартират тази година

През настоящата година планираме да открием приеми по десет процедури от Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027 г. Това обяви

Повече от столетие във Варна не спират опитите за създаване на вълнови генератори

Повече от столетие ентусиасти, инженери и учени от Варна продължават да търсят устойчиво решение на проблема за използване на морските вълни и течения за получаване на

БМК: Войната в Украйна ще има негативен ефект за морския бизнес у нас далеч напред във времето

Ефектите от войната в Украйна ще имат негативно влияение върху морския бизнес в България далеч напред във времето. Това се посочва в годишния отчет за дейността на Българска

Най-четени през месеца