В Русе именуват новата драга на АППД

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) ще проведе церемония по именуване на новопостроеното средство за драгаж на 3 юни 2021 г. /четвъртък/ от 11:00 ч. на понтон „Дунав турс“ в гр. Русе.


Сред гостите на събитието се очакват  заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева, представители на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020, представители на фирмата – изпълнител, както и заинтересовани от проекта страни от държавни институции и частния сектор.


Кръстница на кораба ще бъде Н. Пр. Беа тен Тъшър – посланик на Нидерландия в България.

Драга „Янтра“ е доставена в рамките на проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.

Специализираното средство за драгаж е построено от нидерланската фирма „Дамен шипиярд Горинхем“ и е едно от най-модерните в България.


„Янтра“ е част от състав, който ще включва още понтон, шалан и маневрен кораб, които в момента са в процес на изработка в корабостроителница в Гюргево. Така от следващата година, ИАППД ще може да изпълнява със собствени сили и средства корекциите на речното дъно в критичните участъци на Дунав с които да гарантира нормалното корабоплаване в българския участък на  реката.

          Кръстница на кораба: Н. Пр. Беа тен Тъшър – посланик на Нидерландия в България
          Капитан на кораба: Петър Владов

Проектът се изпълнява в рамките на Договор за безвъзмездна финансова помощ  №ДОПТТИ-1/29.01.2018 г., финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, Приоритетна ос 4 „Иновации в управлението и услугите – внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта“

Обща стойност на проекта: 20 632 677,38 лв.
Източници на финансиране:
·         Европейски фонд за регионално развитие – 17 537 775,77  лв. – 85%
·         Национално съфинансиране – 3 094 901,61 лв. – 15 %

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент