В Пристанище Констанца заловиха близо 1.5 тона хероин

Десет души са арестувани в Белгия, Нидерландия и Румъния във връзка със заловено рекордно количество хероин на пристанище Констанца, предаде агенция Аджерпрес и Dir.bg.

На 20 май румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма залови на черноморското пристанище 1452 кг хероин, скрити в контейнер със строителни материали.

Според Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст) са арестувани 10 заподозрени, които са част от група трафиканти, специализирана в доставка на големи количества хероин в Европа. Лидерът и един от членовете на групировката са арестувани в Нидерландия, други седем души са арестувани в Белгия и един заподозрян е арестуван в Румъния, уточнява Аджерпрес.

Прокурорите от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ), в сътрудничество със служители на съдебна полиция от Дирекцията за борба с организираната престъпност – Служба за борба с наркотиците, заловиха през месец май 1452 кг хероин – наркотици, внесени в Румъния от престъпна група, сформирана от румънски и чуждестранни граждани, заяви заместник-главният прокурор на ДРПОПТ Оана Даниела Пъцу. Тя отбеляза, че това е най-голямото количество хероин, залавяно от румънските власти, и второ на равнище ЕС за последните години. Хероинът е с висока чистота, а стойността му на черния пазар надхвърля 45 милиона евро. Наркотикът е бил транспортиран в контейнер по море, който е потеглил от Иран и е имал за крайна дестинация страните от Западна Европа, каза Оана Даниела Пъцу.

Като получател на контейнера е била посочена компания в Белгия. Лидерът на групировката е използвал значителен брой търговски компании в Европа като параван за трафика на наркотици, което му е позволявало да доставя големи количества хероин.

Акцията на ДРПОПТ бе осъществена с подкрепата на съдебните власти на Унгария, Австрия, Германия, Нидерландия, Словакия, Словения, Чехия и Франция. Евроюст, Европол и американската Агенция за борба с наркотиците (DEA) също участваха в операцията.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент