Шри Ланка обяви пожара на X Press Pearl за най-голямото морско бедствие в историята си

Шри Ланка обяви инцидента с контейнеровоз X PRESS PEARL за най-голямото морско бедствие в историята си. Припомняме, че от 20 май на борда на новопостроения кораб гори пожар, който по всяка вероятност стартира в превозван на борда контейнер с химикали.

Макар към момента да няма данни за разлив на гориво от кораба, на близките брегове вече се води борба със замърсяване от превозвани на кораба контейнери, които паднаха зад борда му.

Поне в 30 контейнера, които паднаха зад борда на X PRESS PEARL, има токсични материали. Те са изведени на крайбрежието на разстояние до 37 км. от позицията на плавателния съд.

Местната агенция за безопасност на околната среда вече разпространи заповед, забраняваща на местното население да се доближава до изведените на плажовете контейнери, обявявайки ги за „опасни“.

Властите се опасяват, че екосистемите край лагуната Негомбо ще бъдат засегнати. Те са главна туристическа атракция, но имат и важно значение за местната риболовна общност.

От позиция на корабособственика става ясно, че „цялостта на корпуса на кораба не е нарушена и към момента няма разлив на гориво“.

Салвидж екипите разглеждат възможността за провлачване на кораба от настоящата му позиция в открити води.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота