100 години от рождението на контраадмирал Дичо Узунов

На 1 юни 2021 г. се навършват 100 години от рождението на контраадмирал Дичо Узунов – най-дългогодишния и първи адмирал – началник на ВНВМУ (Висше народно военноморско училище) „Н. Й. Вапцаров“.

Дичо Стефанов Узунов е роден в родопското село Арда на 1 юни 1921 г. Израства и се възпитава в родолюбиво семейство. Средното си образование получава в Смолянската гимназия, а след това започва да учи „Държавно стопанство“ в Юридическия факултет на Софийския университет. Но като студент е активист на БОНСС и през 1943 г. прекъсва следването, излиза в нелегалност и се включва в партизански отряд.

След края на Втората световна война участва в установяването на ОФ власт в родния си край. Иска да продължи следването си, но е извикан за служба във войската. Завършва през 1951 г. съветската Военна академия „М. В. Фрунзе“, след което е назначен в Щаба на ВМФ. През 1956 г. преминава ВАК във ВМА в Ленинград и след това е заместник-началник на Щаба.

През 1959 г. капитан I ранг Узунов е назначен за началник на ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и на този пост 13 години отдава цялата си енергия – до 1972 г. През 1969 г. е произведен в звание „контраадмирал“. Негови са думите, че тези му години са най-смислени, най-интересни и най-ползотворни. През периода се разработват нови учебни програми, разкриват се нови специалности, изграждат се съвременни учебни кабинети и лаборатории, учебният процес се превежда на академична основа, започва хабилитирането на авторитетните преподаватели в Училището. Изгражда се Научен съвет, което утвърждава ВНВМУ като комплексен учебен и научен морски център на България. От 1965 г. в продължение на седем години той преподава международно морско право.

Особени грижи и внимание началникът на Училището отделя и за родолюбивото възпитание на курсантите, като основа за тяхното изграждане на морски специалисти и достойни граждани.

Със заповед на капитан I ранг Узунов от 1962 г. ежедневно на плаца на Училището, пред целия строй, се издига националното знаме. Това се утвърждава като ритуал във ВНВМУ, който по-късно се налага във всички военни части и поделения на БНА. Развитието на Училището под неговото командване е свързано с разцвет и води до пълна кадрова реализация на възпитаниците му.

Контраадмирал Дичо Узунов умира на 11 януари 2015 г. в София.

Румен Тотев, капитан I ранг о.з.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент